Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Τα 10 πιο υποσχόμενα λανσαρίσματα φαρμάκων του 2023

7/2/2023 7:14:03 μμ
Και οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις τους έως το 2028
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συμβουλευτική εταιρεία Evaluate δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της με τα 10 πιο υποσχόμενα λανσαρίσματα φαρμάκων για το 2023.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, την πρώτη θέση κατέχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η λίστα εμπλουτίζεται με καινοτόμες θεραπείες που δεν έχουν ανταγωνισμό. Όμως, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, στη φαρμακευτική αγορά οι καινοτομίες διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, ενώ δεν μπορούν να έχουν δεδομένα για τη μακροχρόνια ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση τα πιο αναμενόμενα λανσαρίσματα φαρμάκων για το 2023 είναι τα εξής:
1. Lecanemab από τις εταιρείες Eisai & Biogen. Πρόκειται για φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ το οποίο έλαβε έγκριση από τον FDA τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να φτάσει σε πωλήσεις τα $3 δισ. έως το 2028. Είναι ενδιαφέρον ότι πέρυσι οι δύο εταιρείες, με άλλη θεραπεία για την ίδια νόσο, κατάφεραν να κάνουν το «χειρότερο λανσάρισμα φαρμάκου στην ιστορία» και τώρα επανέρχονται με μια άλλη θεραπευτική επιλογή.

2. SRP-9001 των εταιρειών Sarepta & Roche, μια γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή ατροφία Duchenne που θα απευθύνεται σε ένα μικρό μέρος των ασθενών, αλλά με τις πωλήσεις να εκτιμώνται στα $2,2 δισ. έως το 2028.

3. Intravitreal pegcetacoplan της εταιρείας Apellis για μια σπάνια ατροφία των οφθαλμών που προκαλεί τύφλωση. Εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο φάρμακο για τη νόσο, με την Evaluate να αναμένει πωλήσεις $2 δισ. έως το 2028.

4. Donanemab της Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα για τη νόσο Αλτσχάιμερ με εκτιμώμενες πωλήσεις ύψους $1,9 δισ. Το φάρμακο βρισκόταν πέρυσι στην κορυφή της λίστας με πολύ πιο υψηλές αναμενόμενες πωλήσεις. Ωστόσο η Lilly δεν προχώρησε με την αίτηση άδειας κυκλοφορίας μετά την αποτυχία της θεραπείας των Eisai & Biogen.

5. RSVPreF3 OA από την GSK, το αναμενόμενο πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) εκτιμάται ότι θα σημειώσει πωλήσεις ύψους $1,8 δισ.

6. Epcoritamab των AbbVie & Genmab για το λέμφωμα που εκτιμάται να φτάσει τα $1,7 δισ. σε πωλήσεις έως το 2028, ενώ θα αποτελέσει -εφόσον λάβει έγκριση- το πρώτο διειδικό αντίσωμα που χορηγείται υποδόρια στην αγορά του λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων.

7. Zuranolone των Biogen & Sage Therapeutics μια επαναστατική, όπως χαρακτηρίζεται, θεραπεία για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και την επιλόχεια κατάθλιψη με τις πωλήσεις να εκτιμώνται στα $1,5 δισ.

8. Mirikizumab της Eli Lilly, φάρμακο με καινοτόμο μηχανισμό δράσης για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn που εκτιμάται να φτάσει τα $1,2 δισ. έως το 2028.

9. Etrasimod από την Pfizer, φάρμακο για την ελκώδη κολίτιδα που απέκτησε η εταιρεία μετά την εξαογορά της Arena Pharmaceuticals, με εκτιμώμενες πωλήσεις στα $1,2 δισ.

10. Sotatercept από τη Merck (ή MSD) μια τροποποιητική της νόσου θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που εκτιμάται να σημειώσει πωλήσεις ύψους $1 δισ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών