Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συνταγογράφηση ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από φαρμακοποιούς;

20/9/2018 11:58:24 πμ
Οι σκέψεις της κυβέρνησης και οι πρώτες αντιδράσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένθερμους υποστηρικτές βρίσκει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να συνταγογραφούνται τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα στους ασθενείς αποκλειστικά από τους φαρμακοποιούς.


Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον Δημήτρη Κούβελα, πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ), καθηγητή Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ. Όπως είπε ο ίδιος «η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνταγογραφούνται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τους φαρμακοποιούς». Μάλιστα, αναπαραγωγή των όσων είπε, έκανε και ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσε και η σελίδα iatronet, αναφέρεται πως παράγοντας της Επιτροπής ΗΤΑ, τόνισε πως «τον πολίτη τον ενδιαφέρει η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που λαμβάνει είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενο σκεύασμα είτε για μη συνταγογραφούμενο, που επίσης είναι φάρμακο. Δεν τον ενδιαφέρει το περιθώριο κέρδους των εμπλεκόμενων με το φάρμακο οργάνων, ούτε το πώς γίνεται η διακίνηση των σκευασμάτων, ούτε το ωράριο λειτουργίας. Τον ενδιαφέρει να ζήσει και να γίνει καλά».


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «επιστήμη δεν είναι η παροχή συμβουλής αλλά η επώνυμη συμβουλή που συνοδεύεται με την υπογραφή του επιστήμονα που εκτελεί το έργο. Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη θα σημάνει πρωτίστως ότι ο επιστημονικός ρόλος των φαρμακοποιών αναβαθμίζεται. Ο φαρμακοποιός θα μπορεί να γνωματεύει- υπηρεσία που ήδη προσφέρει- αλλά προς το παρόν μόνο ανεπίσημα και προφορικά προς τους ασθενείς του.


Επίσης, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, στον οποίο ο φαρμακοποιός θα έχει πρόσβαση και άρα θα ξέρει υπεύθυνα τι σκεύασμα θα πρέπει να του χορηγήσει. Έτσι, αυτόματα θα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος των αλληλεπιδράσεων, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι μη αξιολογήσιμος, καθώς δεν έχει ποτέ υπάρξει σχετική καταγραφή.

Όσον αφορά την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, βασικοί στόχοι της πρότασής τους αυτής είναι να μπλοκάρουν τα ψευδεπίγραφα φάρμακα που αυξάνονται, να γίνει επιμερισμός των ευθυνών και να είναι σωστά προσανατολισμένη η συνταγογράφηση ακόμη και των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.».


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο