Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Συνολική διαχείριση των ασθενών με διαβήτη πετυχαίνουν οι φαρμακοποιοί

22/6/2022 1:02:40 πμ
Σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης του Yale New Haven Health System
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φαρμακοποιοί διαθέτουν μοναδικές δεξιότητες που αποδεδειγμένα προσφέρουν σαφή οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε dovepress.com από επιστημονική ομάδα του Yale New Haven Health System.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι πρακτικές διαχείρισης των ασθενών με διαβήτη από φαρμακοποιούς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας την «παραδοσιακή» συμβουλευτική και τις υπηρεσίες συμμόρφωσης στην αγωγή με μοντέλα που αφορούν τη συνολική διαχείριση της νόσου (μελέτες δείχνουν ότι η παρέμβαση των φαρμακοποιών οδήγησε σε μειωμένες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αλλά και τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης και πτώση της πίεσης).

Στη μελέτη εξετάστηκε μια σειρά από σχετικές υπηρεσίες σε φαρμακεία και καθεμία από αυτές είχε επιτυχία σε κλινικά αποτελέσματα των ασθενών και στην τήρηση της αγωγής, ενώ τα νέα τεχνολογικά μέσα, όπως η τηλεϊατρική, έχει δώσει την ευκαιρία σε φαρμακοποιούς να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους αλλά και να καλύψουν κενά στην παροχή φροντίδας υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες ΠΦΥ σε γρήγορο χρόνο.

Σε κάποιες μελέτες αναδείχθηκε ότι οι συχνότερες επισκέψεις των ασθενών στο φαρμακείο έχουν και καλύτερα αποτελέσματα και έδειξαν πως οι φαρμακοποιοί είναι σημαντικοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (έγκυοι, άποροι κτλ.) που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολία στην πρόσβαση. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο άμεσο μέλλον οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν επιπλέον από τα παραπάνω και εκπαίδευση στη χρήση των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που συνεχώς αναδύονται στην αγορά, όπως είναι τα συστήματα CGM και οι «έξυπνες» πένες ινσουλίνης.
Δείτε την έρευνα εδώ. 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία εκδηλώνει ενδιαφέρον για το χώρο των κλινικών μελετών
Θα βοηθούν στην πρώιμη διάγνωση των ασθενών


Σχετικά άρθρα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
Τα φαρμακεία αποτελούν μια από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο online delivery
Και καταγράφουν σημαντική αύξηση των παραγγελιών τους