Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συνενώσεις & Επαγγελματικό Ταμείο αλλάζουν το τοπίο στο φαρμακείο

12/10/2021 8:42:09 πμ
Οι πρώτες δηλώσεις του κλάδου μετά την «ιστορική» Γενική Συνέλευση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης (για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό λόγω COVID-19) η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, παρουσία του Δ.Σ. και των εκλεκτόρων του Συλλόγου. με μια σειρά από θεσμικά θέματα, παραμένοντας όμως πολύ υψηλά στην ατζέντα οι συνενώσεις φαρμακείου και η ίδρυση του Επαγγελματικού Ταμείου Φαρμακοποιών. Επίσης ανακοινώθηκαν και αλλαγές στους χρόνους αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ.

Η δημιουργία του Επαγγελματικού Ταμείου ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, ενώ για το θέμα των συνενώσεων δεν ελήφθη κάποια τελική απόφαση. Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση θα συνεχιστεί για τις συνενώσεις σε Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Μια γενική εικόνα του σημαντικού διημέρου δίνουν οι δηλώσεις εκλεκτόρων που παρευρέθηκαν στη συνέλευση και μίλησαν στο f.daily, τις οποίες παραθέτουμε αλφαβητικά:

Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Κοζάνης
«Σημαντικό μέλημά μας οι συνενώσεις να μην πλήξουν τους συνεταιρισμούς»
«Καταρχάς, θεωρώ πολύ θετική τη δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου. Όσο για τις συνενώσεις, πράγματι η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου για αυτές είναι ένα θέμα που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια. Κατανοώ τις ανησυχίες συναδέλφων μου για το αν θα είναι σίγουρα προστατευμένος ο φαρμακοποιός και το κεφάλαιό του και αν θα αποβεί θετικό για το μικρομεσαίο φαρμακείο. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να μην πληγούν οι συνεταιρισμοί, γιατί είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και τη βιωσιμότητά μας. Πάντως, σε γενικές γραμμές το κλίμα στη Γ.Σ. ήταν καλό και κάποιες εντάσεις προέκυψαν όταν ο πρόεδρος της συνέλευσης ζήτησε πρώτα να ψηφιστεί το θέμα με τις συνενώσεις και μετά να τοποθετηθούν οι εκλέκτορες. Ωστόσο όντως δεν προχώρησε η ψηφοφορία και επισημάνθηκαν κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ δόθηκε περισσότερος χρόνος στο σώμα να αποφασίσει». 

Κωνσταντίνος Κακονίκος, φαρμακοποιός και εκλέκτορας στον ΠΦΣ
«Το πρόγραμμα του ΙΔΕΕΑΦ είναι καλύτερο από ποτέ!»
«Η τρέχουσα διοίκηση έχει και πεπραγμένα θετικά και όραμα για την εξέλιξη του κλάδου τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο! Η φαρμακευτική κοινότητα είναι έτοιμη να στηρίξει πολλές επιλογές έξω από "τη ζώνη άνεσής της" ώστε να εξελιχθεί. Το επαγγελματικό ταμείο, το προτεινόμενο πλαίσιο συνενώσεων είναι σημαντικές αλλαγές. Το πρόγραμμα του ΙΔΕΕΑΦ είναι καλύτερο από ποτέ!».

Μανώλης Κατσαράκης, πρόεδρος Φ.Σ. Ηρακλείου
«Πρόκειται για μια ιστορική συνέλευση»
«Πρόκειται για μια ιστορική συνέλευση, ιδιαίτερου ειδικού βάρους και θα πρέπει να γίνει σαφές ότι είχε γίνει ενημέρωση και είχε δοθεί αρκετός χρόνος σε όλους τους εκλέκτορες και τις παρατάξεις για νομοθετικά θέματα και θέματα καταστατικού, ώστε οι σύνεδροι να τοποθετηθούν πριν από τη γενική συνέλευση. Το πρώτο σημαντικό ζήτημα της ίδρυσης του επαγγελματικού ταμείου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και ασφαλώς θα το επιλέξω, αφού έτσι κι αλλιώς εδώ και πολύ καιρό αναζητώ τρόπους μέσω ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων για να κάνω ακριβώς αυτό που θα μου προσφέρει το επαγγελματικό ταμείο. Όσον αφορά τις συνενώσεις, για πρώτη φορά θα μπει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει να γίνει θεσμοθετημένα κάτι ως διέξοδος στο υπάρχον τοπίο και μόνο για όσους θελήσουν να το ακολουθήσουν». 

Σοφία Κλοκώνη, πρόεδρος Φ.Σ. Κορινθίας
«Η παραγωγή έργου είναι παραπάνω από εμφανής στον ΠΦΣ»
«Έχουμε την τύχη να έχουμε στο τιμόνι της διοίκησης του δευτεροβάθμιου οργάνου μας συναδέλφους αποφασισμένους να πάνε τον κλάδο βήματα μπροστά. Δεν υπάρχουν για αυτήν τη διοίκηση άλλες δικαιολογίες για καθυστερήσεις: ένας αριθμός φαρμακείων που επιθυμεί να συνεργαστεί ώστε να μη φυτοζωεί και να μπορέσει να κατακτήσει ένα βελτιωμένο επίπεδο λειτουργίας, με καλύτερες απολαβές και ποιότητα ζωής, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το πράξει.
Ευελπιστούμε να υπερψηφιστεί η νομοθετική πρόταση του ΠΦΣ από τη Γ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα και να τεθεί το θεσμικό αυτό πλαίσιο συνενώσεων φαρμακείων σε άμεση εφαρμογή από την Πολιτεία. Παράλληλα ως Γ.Σ. του ΠΦΣ λάβαμε ήδη απόφαση για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου φαρμακοποιών που βάσει κοινοτικών οδηγιών είναι μια πρωτοβουλία που οφείλει να υποστηρίζει ένα ΝΠΔΔ όπως είναι ο ΠΦΣ, εκπροσωπώντας και θωρακίζοντας κατά κύριο λόγο τις νεότερες γενιές φαρμακοποιών. Η παραγωγή έργου είναι παραπάνω από εμφανής αυτήν την περίοδο στον ΠΦΣ. Να συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο, δυναμικά και ενωτικά».

Αθανάσιος Κουτσούκης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας:
«Ανοίγονται δρόμοι που μέχρι σήμερα ήταν κλειστοί»
«Όλος ο κόσμος έχει αποθηκευμένη ενέργεια και σημειώθηκαν στιγμές έντασης και διαφωνιών, κάτι που είναι λογικό. Το πρώτο σημαντικό θέμα αφορούσε την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου. Οι φαρμακοποιοί στηρίζονται σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν τους καλύπτει, καθώς έχει τεράστιες αδικίες. Η ίδρυση αυτού του Ταμείου δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφάλειας για το μέλλον. Δεν απεμπολούμε τις συνταξιοδοτικές διεκδικήσεις μας από την Πολιτεία, απλώς ανοίγουμε ένα δρόμο για τους νέους και παλιούς συναδέλφους με στόχο να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής σύνταξη. Αναφορικά με τις συνενώσεις, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δημιουργούν ένα ανάχωμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αφορούν αποκλειστικά φαρμακοποιούς και τους ανοίγουν ένα κοινό δρόμο που σήμερα δεν υπάρχει, χωρίς φυσικά να είναι κάποιος υποχρεωμένος να συμμετέχει».

Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας
«Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για τις συνενώσεις φαρμακείων»
«Το θέμα των συνενώσεων προβληματίζει ιδιαίτερα. Οι φαρμακοποιοί θα προτείνουμε νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις για το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις και πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι εταιρείες. Σε κάθε μία συζητήθηκε να συμμετέχουν επτά φαρμακεία και θα έχουν και υποκαταστήματα. Θα το δούμε όμως, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη