Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά ο ΣΦΕΕ

25/9/2012
Εκτός ελέγχου βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνο Φρουζή, η κατάσταση με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο.


Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.


Ο κ. Φρουζής μετέφερε την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης να επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του τεθούν τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει στην αγορά.


Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ρωτήθηκε εάν οι εταιρείες του κλάδου θα προχωρήσουν σε διακοπή παράδοσης φαρμάκων, μέχρι να εξοφληθούν ή να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και εξέφρασε την επιθυμία η συνάντηση να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα. Τόνισε ότι ασθενείς και επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης.


Για το θέμα αύξησης ή όχι της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων, είπε ότι δεν είναι αυτή η θέση του ΣΦΕΕ. Άλλα μέλη του Συνδέσμου, πάντως, επεσήμαναν ότι η συμμετοχή στην Ελλάδα κυμαίνεται από 0% έως 25%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι της τάξης του 40%.


Ο κ. Φρουζής διευκρίνισε ότι το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2012. Έκτοτε, σωρεύονται χρέη, τα οποία δεν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος.


Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, μέσα στο πνιγηρό αυτό κλίμα, η πολιτεία ζητεί την εφαρμογή του μηχανισμού μονομερούς και οριζόντιας επιστροφής (claw back), ο οποίος διακρίνεται για την αδιαφάνειά του.


Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις - σημείωσε - έχουν προσφύγει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας ότι πρόκειται για «κόκκινη γραμμή» και παραβιάζει κάθε έννοια κράτους δικαίου.


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη