Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συνάντηση Α. Βαλτά και Β. Πλαγιαννάκου για τα ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία

8/1/2020 5:08:14 μμ
Συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της διάθεσης αυτών των φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες της Συλλογικής Σύμβασης που θα υπογράψει το υπουργείο Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μια διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και θα ωφελήσει χιλιάδες ασθενείς ανά την Ελλάδα. Εξάλλου, αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά τους όρους και τις προϋποθέσεις της Συλλογικής Σύμβασης, η οποία θα είναι ορισμένης διάρκειας, ενώ στη συνέχεια θα προβλέπει την επιστημονική αποζημίωση που θα δικαιούται ο φαρμακοποιός για τη διακίνηση των ΦΥΚ.

Το όλο εγχείρημα πάντως έχει πυροδοτήσει πλήθος σχολίων και κριτικών, θετικών και αρνητικών, από την πλευρά των φαρμακοποιών κυρίως στο σκέλος που αφορά τη δωρεάν διανομή αυτών των φαρμάκων από τα φαρμακεία έστω και προσωρινά. Το f.daily ζήτησε την άποψη τεσσάρων προβεβλημένων φαρμακοποιών σχετικά με τη διαδικασία της διάθεσης και το κατά πόσο συμφωνούν με αυτή.

Κώστας Λουράντος / Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

«Είναι προφανές ότι αποτελεί φαρσοκωμωδία η υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τα ΦΥΚ! Ουδείς γνωρίζει αν αυτή θα είναι μια ξεχωριστή σύμβαση ή μια προέκταση της ήδη υφιστάμενης των φαρμάκων, κατά τα πρότυπα των αναλωσίμων που τόσο λοιδόρησαν τότε και πολέμησαν οι σημερινοί ηγέτες του ΠΦΣ. Ουδείς επίσης γνωρίζει αν σε αυτήν τη συλλογική σύμβαση θα υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα λήξης της δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ και δέσμευση για μη αύξηση των φαρμάκων στην ήδη υπάρχουσα λίστα των ΦΥΚ. Προσπαθώ πάντως να βρω ένα λόγο που να με κάνει αισιόδοξο στην προοπτική να μας δώσει η Κυβέρνηση-ΕΟΠΥΥ, μετά από ένα χρονικό διάστημα, το αναλογούν σύμφωνα με το νόμο ποσοστό κέρδους για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας. Και αυτό απορρέει από τη λογική πως για μια αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια η Κυβέρνηση βολεύεται με κάποιους χαμάληδες».

Διονύσης Ευγενίδης / Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης είναι θετικά σε αυτήν την απόφαση και πραγματικά πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα να χορηγούνται αυτά τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η προσπάθεια αυτή του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου πάσχει όμως σε ορισμένα σημεία. Δεν έχει ένα χρονικό ορίζοντα που θα τελειώνει. Γιατί μιλάμε για δωρεάν χορήγηση. Δωρεάν από τα ιδιωτικά, δεν νοείται γιατί είναι επιχειρήσεις που έχουν έξοδα, δεν είναι δημόσιες δομές. Θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό για ένα περιορισμένο διάστημα έτσι ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατάσταση και να δούμε πώς θα δουλέψει. Αυτά τα φάρμακα που θα κληθούμε εμείς να δίνουμε στους ασφαλισμένους τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ κατευθείαν στην εταιρεία. Δεν εμπλεκόμαστε. Μόνο στην διάθεση εμπλεκόμαστε και για αυτή την διάθεση ζητάμε μία μικρή αποζημίωση η οποία να δείχνει ότι πραγματικά κάποιος προσφέρει κάτι με ένα συμβολικό αντίτιμο. Το εντελώς δωρεάν έχει άλλους κινδύνους ευτελισμού της όλης διαδικασίας».

Πάνος Ζαρογουλίδης / Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας

«Η επαναπροσέγγιση και αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ κράτους και φαρμακοποιών γύρω από αυτό το θέμα, με δεδομένα την καλόπιστη συμπεριφορά και τον κοινό μας στόχο που είναι η βελτίωση της κατάστασης υγείας των πολιτών, θέτει τις σωστές βάσεις για έναν κοινό ορίζοντα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι φαρμακοποιοί όλα τα χρόνια της κρίσης στήριξαν το σύστημα με ιδρώτα, κόστος και μείωση των απαιτήσεών τους. Το φάρμακο όμως αποτελεί την ύλη με την οποία βιοπορίζονται. Βάλαμε πλάτη για ακόμα μία φορά στο σύστημα υγείας, επιτελώντας κοινωνικό έργο με αυταπάρνηση για το χρονικό διάστημα που συμφωνήσαμε. Με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε από το κράτος να τηρήσει το λόγο του την επόμενη μέρα! Απαιτείται πλέον ένα μνημόνιο ενεργειών που να περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων αυτών από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τρόπο που να διασφαλίζει ασθενείς και φαρμακοποιούς σχετικά με την προμήθεια, την αστική ευθύνη κτλ.». 

Γιάννης Δαγρές / Μέλος ΔΣ του ΠΦΣ

«Υπάρχει μια εύλογη επιφυλακτικότητα από την πλευρά αρκετών φαρμακοποιών για το εάν τελικά θα μπορέσει να υπάρξει ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα ασφαλούς διανομής των ΦΥΚ από τα φαρμακεία προς τους ασθενείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις των φαρμακοποιών με την Κυβέρνηση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης
Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης