Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Janssen Ελλάδος: Η Gisella Dante στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου
Ηγείται της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας
MSD: Τρεις σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες στη μάχη κατά του Covid-19
Η εταιρεία "θα αναπτύξει μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία" δήλωσε ο CEO Kenneth C. Frazier


Συμμαχία με όλους τους φαρμακοποιούς ζητούν οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

17/4/2019 3:37:31 μμ
Ώστε να διατίθενται η κίτρινη και η λευκή κάρτα από τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενημέρωση για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τη διάθεση της κίτρινης και της λευκής κάρτας (η κάρτα που αφορά τα προβλήματα χρήσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων) από τα φαρμακεία, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), όπως αναφέρει η Βάσω Μαράκα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Θα επιθυμούσαμε, ως Ομοσπονδία, όλα τα φαρμακεία να προμηθευτούν έντυπα κίτρινης και λευκής κάρτας και να ενημερώνουν τους ασθενείς τους πώς και γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιούν. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας», τόνισε η Β. Μαράκα.

Η συλλογή πληροφοριών για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, συνέχισε η πρόεδρος καθώς και για περιστατικά που έχουν προκύψει από τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα συμβάλλει τα μέγιστα στον καλύτερο τρόπο ζωής των ασθενών γενικά αλλά και των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση ειδικότερα. «Έχουμε αντιληφθεί πως στα φαρμακεία δεν υπάρχουν κίτρινες και λευκές κάρτες. Αλλά και η πλειονότητα όσων επισκέπτονται τα φαρμακεία δεν γνωρίζουν τη χρήση τους και δεν τις αναζητούν. Ακόμη και όσοι γνωρίζουν πως υπάρχει ο θεσμός της κίτρινης κάρτας θεωρούν πως ο γιατρός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη συμπλήρωσή της, ενώ και ο ασθενής έχει το δικαίωμα, και την υποχρέωση, να την συμπληρώσει, χωρίς να αναφέρει προσωπικά στοιχεία.

Ο ΕΟΦ θα πρέπει να μεριμνήσει πολύ πιο έντονα και συστηματικά για τη διάδοση και τη σημασία ύπαρξης αυτών των καρτών, παρόλα που δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσής τους και υποβολής τους είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω fax είτε παραδίδοντάς τις στον υπεύθυνο ιατρό», επεσήμανε η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ. Η κίτρινη κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων ενώ η λευκή κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με σοβαρά περιστατικά που έχουν προκύψει στην Ελλάδα από τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Οι επαγγελματίες Υγείας και οι ασθενείς πρέπει να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο ή ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια (ακόμη και εάν αυτή αναγράφεται στο Φύλλο Οδηγιών). Η επιθυμία της Ομοσπονδίας είναι να έχει αρωγούς τους φαρμακοποιούς και να είναι σε συνεχή συνεργασία ώστε οι πάσχοντες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας. Από κοινού μπορούν να προωθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όπως αυτή για την Κίτρινη Κάρτα. Η ΠΟΑμΣΚΠ για όλους τους προαναφερθέντες λόγους θα ξεκινήσει πολύ σύντομα επαφές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά όσους βγαίνουν στη σύνταξη και θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ- ΙΔΕΕΑΦ: Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη
Για τα μέλη των Φ.Σ. 'Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας
Κεφάλαιο Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιού: Αυξάνεται κατά 25% στους δικαιούχους
Αφορά όσους βγαίνουν στη σύνταξη και θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο
Φαρμακεία: Θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα τα testers των καλλυντικών από τα ράφια
Υπάρχει άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού