Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συμβουλευτική για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

8/12/2022 3:37:10 πμ
Τι πρέπει να πείτε στους γονείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αύξηση των κρουσμάτων σοβαρών λοιμώξεων από το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α και μικρός αριθμός θανάτων καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τις καταγραφές προ της πανδημίας. Η αύξηση αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διεξάγονται έρευνες για τους λόγους αυτής της αύξησης και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Πιθανολογείται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α και ποιες λοιμώξεις προκαλεί;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο που οι πολλοί φέρουν στο λαιμό ή στο δέρμα τους, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό, οι οποίες σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Οι σοβαρές μολύνσεις προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS) και προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται (π.χ. πνεύμονες). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται με τη στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία, ωστόσο ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Τι πρέπει να συμβουλέψετε τους γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Συστήστε στους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν:
  • Τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση.
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό ή/και παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
  • Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38°C ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία >39°C.
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.
Συστήστε επίσης να μάθουν στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20’’ και τους λοιπούς κανόνες υγιεινής.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της