Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Σύλλογοι Ασθενών: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση να περιέχει και τα μη αποζημιούμενα φάρμακα

22/2/2021 4:41:38 μμ
Έτσι ώστε να είναι ορατά στο Φάκελο Υγείας των ασθενών ανά πάσα στιγμή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας προτείνει τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για όσα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της, η κυβέρνηση ορθά επισπεύδει τις διαδικασίες πλήρους λειτουργίας του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, καθώς και μητρώων ασθενών.

«Ωστόσο, η παραπάνω αλυσίδα δεν μπορεί να είναι πλήρης και επομένως απόλυτα αποτελεσματική, όταν δεν περιέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, ανεξάρτητα αν αυτά αποζημιώνονται ή όχι. Με την προτεινόμενη αλλαγή, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να συμπεριλάβει στην ηλεκτρονική συνταγή τα σκευάσματα που δεν καλύπτονται μεν από την κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας. Ταυτόχρονα, ο ΑΗΦΥ θα είναι ενημερωμένος, ώστε οι γιατροί που επισκέπτεται ο ασθενής να έχουν πλήρη εικόνα του ιστορικού φαρμάκων που λαμβάνει. Η τροποποίηση αυτή θα βοηθήσει σημαντικά και στον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και χάραξη πολιτικών για το φάρμακο σε όφελος των ασθενών, καθώς θα δώσει μια πληρέστερη εκτίμηση για τις ιδιωτικές πληρωμές που γίνονται για την αγορά των φαρμάκων της αρνητικής λίστας». 

Σημειώνεται ότι η προσθήκη αυτή που προτείνουν οι ασθενείς δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη φόρμα συνταγογράφησης και δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ΕΟΠΥΥ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο για τα φάρμακα τόσο της θετικής όσο και της «αρνητικής» λίστας και στη δεύτερη περίπτωση θα λαμβάνουν αυτόματα ποσοστό συμμετοχής 100%.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη