Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Συνέδριο: The Future of Healthcare in Greece
To σημαντικότερο και μεγαλύτερο ετήσιο forum για τις πολιτικές υγείας στην Ελλάδα
Πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
Τη μέθοδο εφαρμόζει για πρώτη φορά το Π.Γ.Ν Πατρών
Ανακαλείται παρτίδα σύρριγας ινσουλίνης
Η εταιρεία οφείλει να την αποσύρει άμεσα από την αγορά


Στον εισαγγελέα ο Φ.Σ. Ροδόπης για τις ελλείψεις φαρμάκων

14/9/2018 3:09:28 μμ
Το πρόβλημα ταλανίζει για χρόνια φαρμακοποιούς και ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να διερευνηθεί αν μπορεί να δοθεί μια λύση στο πανελλήνιο πρόβλημα που υπάρχει με τις ελλείψεις φαρμάκων, θέλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, ο οποίος θα προσφύγει στον εισαγγελέα.


Όπως σημειώνει ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Τσαπέκος, είναι απαραίτητο η πολιτεία να πάρει θέση για αυτό το χρονίζον πρόβλημα, το οποίο κινδυνεύει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με ασθενείς να αδυνατούν να ακολουθήσουν την αγωγή τους.

'Aλλωστε πολλές φορές οι ελλείψεις δεν αφορούν προβλήματα προμήθειας ή παραγωγής, αλλά εξαγωγές από φαρμακαποθήκες, οι οποίες μάλιστα γίνονται νόμιμα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και εμβόλια

Οι ελλείψεις σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύεται και από τον κατάλογο φαρμάκων για τα οποία έχει γνωστοποιηθεί έλλειψη, που δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Οι ελλείψεις αυτές αφορούν οκτώ βασικά εμβόλια, όπως αυτά για την ηπατίτιδα Β ενηλίκων, τον μηνιγγητιδόκοκκο, την ηπατίτιδα Α παίδων, την ανεμοβλογιά και τη διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β.

Ακόμα λείπουν από τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων 19 σκευάσματα, που αφορούν μεταξύ άλλων ανοσοσφαιρίνες και κεφαλοσπορίνες γ' γενιάς καθώς και φάρμακα για παθήσεις των οστών.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, για τα οποία η εγχώρια έλλειψη αποδίδεται είτε σε προβλήματα επί της παραγωγής τους, είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ούτε και στο εξωτερικό.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλά από τα φάρμακα θα παραμείνουν σε έλλειψη μέχρι και τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΕΟΦ από τις παρασκευάστριες εταιρίες.

Χρόνιο το πρόβλημα των ελλείψεων

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι χρόνιο και δεν δίνεται κάποια λύση σε αυτό από την πολιτεία, σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, παρόλο που αναγνώρισε πως κομμάτι της ευθύνης έχουν και οι αποθήκες αλλά και ο κλάδος. Όμως αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες η πολιτεία για το θέμα προς την σωστή κατεύθυνση, αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται στο διηνεκές.

Οι φαρμακοποιοί, σημείωσε, έχουν κουραστεί να λένε για το πρόβλημα, να διαμαρτύρονται αλλά και να προσπαθούν, και πολλές φορές να δυσκολεύονται, να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που μπαίνουν μέσα στο φαρμακείο τους ζητώντας το φάρμακό τους.

Το πρόβλημα αυτό εκτείνεται σε όλη τη γκάμα των φαρμάκων, από φάρμακα για το αναπνευστικό, ηρεμιστικά, αγχολυτικά, για την επιληψία, το διαβήτη, νευροληπτικά, ακόμα και βασικά εμβόλια, ακόμα και φάρμακα για τον καρκίνο.

Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο με πολλούς φαρμακοποιούς να ενημερώνουν το σύλλογο και τους συναδέρφους τους ότι αδυνατούν να βρουν πολλά φάρμακα για να καλύψουν τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες τους.

Ο κόμπος πλέον φαίνεται πως έχει φτάσει στο χτένι και ο σύλλογος έχει δώσει εντολή στη νομική του σύμβουλο να κλείσει συνάντηση με την εισαγγελία στην Κομοτηνή, ώστε να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, γιατί «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ασθενείς θα ενθαρρύνονται να επισκέπτονται πρώτα τα φαρμακεία
Πιλοτικό πρόγραμμα από αμερικανικό όμιλο φαρμακείων


Σχετικά άρθρα

Συνέδριο: The Future of Healthcare in Greece
To σημαντικότερο και μεγαλύτερο ετήσιο forum για τις πολιτικές υγείας στην Ελλάδα
Ξέγνοιαστες συναλλαγές με σύγχρονους Ανιχνευτές Πλαστών Χαρτονομισμάτων
Τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτει ο ανιχνευτής Safenote S2
Συγκροτήθηκε το Ανώτατο Φαρμακευτικό Συμβούλιο με τριετή θητεία
Θα εξετάζει τις εφέσεις σε αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων των φαρμακευτικών συλλόγων
Φαρμακοποιός φροντίζει καθημερινά τα αδέσποτα ζώα
Τοποθετεί καθαρά μπολάκια με φαγητό και νερό έξω από το φαρμακείο