Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στον αέρα η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία

22/3/2021 4:29:06 μμ
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self test για τυχόν μόλυνση από τη νόσο Covid-19 και τα οποία θα γίνονται κατ' οίκον από τους ίδιους τους πολίτες έχει δημιουργήσει έντονη αντιπαράθεση στα μέλη της κοινότητας των φαρμακοποιών, οι οποίοι δηλώνουν πως «αιφνιδιάστηκαν» από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις της Παρασκευής.

Τα μέλη του ΠΦΣ βρίσκονται μάλιστα αυτήν την ώρα σε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αξιολογήσουν τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά και τι στάση θα ακολουθήσει ο κλάδος. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς και το ΔΣ του Συλλόγου, εξήγησε πως υπάρχουν πολλά ανυπέρβλητα εμπόδια, για τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις:
• Τον τρόπο που θα γίνεται η τροφοδοσία και η διανομή αυτών των τεστ.
• Τη διασφάλιση της ποιότητάς τους αλλά και τα πρωτόκολλα διασφάλισης της υγείας των φαρμακοποιών και των πολιτών σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειάζεται τη βοήθεια του φαρμακοποιού για να το κάνει και τελικά είναι θετικός στον ιό.
• Την τεράστια επισκεψιμότητα που θα υποστούν τα φαρμακεία καθώς η παραλαβή αυτών των self test θα αυξήσει τις ουρές πολιτών.
• Την ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα πιστοποιεί πόσα τεστ έχουν παραληφθεί από κάθε ΑΜΚΑ.
• Τις διαδικασίες απόρριψης των τεστ που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και δήλωσης των θετικών κρουσμάτων.

Ο Α. Βαλτάς εξήγησε πως το σύνολο του φαρμακευτικού κόσμου έχει συστρατευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, δωρεάν προς τους πολίτες. Και μάλιστα έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο διενέργειας rapid test (όχι self test) στα φαρμακεία, στα πρότυπα που αυτά γίνονται από τον ΕΟΔΥ αλλά και την πρακτική που έχουν υιοθετήσει φαρμακεία άλλων χωρών, όπως στην Κύπρο. Τη στιγμή μάλιστα που οι φαρμακοποιοί είχαν ετοιμάσει αυτήν την πρόταση προκειμένου να συζητηθεί με την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε εκτάκτως από κυβερνητικά στελέχη πως προχωράει στη διανομή των δωρεάν self test σε κάθε πολίτη για ιδιωτική χρήση.

Ο κ. Βαλτάς άφησε να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο «αιφνιδίασε» τον κλάδο και ότι απαιτείται διάλογος προκειμένου αυτή η απόφαση να μπορέσει να βρει συμμάχους τα ελληνικά φαρμακεία. Παρουσιάζοντας το έργο που έχουν επιτελέσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι φαρμακοποιοί, αναφέρθηκε σε δράσεις όπως οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, η συστηματική τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα, τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς, τη δράση για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και το κλείσιμο των ραντεβού για τη διενέργεια εμβολιασμών. Όλα αυτά, όπως είπε, έχουν γίνει εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα κόστος για την πολιτεία και τους πολίτες. Ο Σύλλογος με κεντρικό μήνυμα «Είμαστε πάντα δίπλα σου», ο ΠΦΣ δημιούργησε τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο περιγράφεται ο ρόλος του φαρμακοποιού. Για να το δείτε πατήστε εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης