Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας απευθύνονται οι θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής

7/11/2018 11:56:16 πμ
Υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια επιβολής των voucher είναι καταδικασμένη να αποτύχει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας απευθύνονται οι θεραπευτές της Ειδικής Αγωγής κατά του voucher (κουπονιού) που θέλει να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των θεραπειών.


Το voucher-κουπόνι είναι ένα έγγραφο που θα παραλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μαζί με τη γνωμάτευση για θεραπείες Ειδικής Αγωγής και θα το καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον Οργανισμό για να αποζημιωθεί.


Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, το κουπόνι αυτό έχει απροσδιόριστη αξία, διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback).


Επιπλέον τονίζει ότι για πρώτη φορά προωθείται με κάθε μέσο πολλαπλό «κούρεμα» στη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή, με έναν «κλειστό προϋπολογισμό» που «μειώνεται αυθαίρετα κατά 30%, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού».


Οι θεραπευτές επίσης επισημαίνουν και ότι ο νέος ΕΚΠΥ «φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του».

Ταυτόχρονα, σημειώνουν και σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΠΥ, καθώς «απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτημα που εκδόθηκε, όπως Τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α.


«Κανείς δεν μπορεί, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, να εξαναγκάσει ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές να συμβληθούν με ένα κρατικό φορέα, έστω και εμμέσως και με όρους άκρως επαχθείς. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο κλάδος μας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων, είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Οι προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μόνο η αρχή», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.


Ακόμα, ο εκπρόσωπος Παναγιώτης Μπούρος δηλώνει ότι: «Είναι μνημειώδης η προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η πάση θυσία μείωση της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια επιβολής των voucher είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κέντρα ειδικών θεραπειών επιλέγουμε να συνταχθούμε στο πλευρό των χιλιάδων οικογενειών που μας εμπιστεύονται και όχι δίπλα σε εκείνους που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής,.


Οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, «υποστηρίζουν πως τα μεγάλα θύματα της περικοπής της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή θα είναι πρωτίστως οι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπείας, την ώρα που τα κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση και τίθενται υπό αμφισβήτηση. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανέναvoucherκαι κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος
Με αφορμή τη μη ταυτόχρονη πληρωμής των φαρμακείων της Αττικής






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών