Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Στις κάλπες… «βυθίζεται» και η Υγεία

24/8/2015 10:37:30 πμ
Οι παράγοντες της αγοράς κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» εν αναμονή των εξελίξεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σε νέες… περιπέτειες έβαλε το χώρο της Υγείας η εξαγγελία των εκλογών, με τους παράγοντες της αγοράς να κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» εν αναμονή των εξελίξεων.
Αν και «κοντή» αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να προβάλλει σημαντικά εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς μοιάζει να παγώνει τις περισσότερες διαδικασίες ή να βάζει στο ρελαντί αρκετές άλλες.


Αυτή την εβδομάδα επρόκειτο να συναντηθεί ο Υπουργός Υγείας με στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να τους αποσαφηνίσει μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν από την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ. Η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά μέχρι να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική ομαλότητα τα ζητήματα θα παραμείνουν στον αέρα.
Το ερώτημα είναι λοιπόν ποια θέματα θα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές, ποιες αποφάσεις θα ληφθούν και ποια μέτρα θα υλοποιηθούν.

Η ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ έδωσε μια κατεύθυνση, αλλά οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η μεταβατική φάση στην οποία βρίσκονται αποφάσεις για την Υγεία, σε συνδυασμό με τη δυσμενή κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται δεν αποκλείεται να την τοποθετήσει και στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήδη, η πρώτη κόντρα φέρεται να είναι γύρω από τις προσλήψεις. Οι 4500 προσλήψεις που έχουν εξαγγείλει Πρωθυπουργός και Υπουργός Υγείας φαίνεται πως προχωρούν κανονικά και ήδη οι πρώτες περίπου 1000 είναι κοντά στην υλοποίηση. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε ο Π. Κουρουμπλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει, μέσω ανακοίνωσης, απάντηση από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Λ. Γρηγοράκο πως η διαδικασία για την υλοποίηση των εν λόγω προσλήψεων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αν ο βραχύς προεκλογικός χρόνος δεν επιβάλλει συνολική αλλαγή των προσώπων για το σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης και η τωρινή ηγεσία παραμείνει, λίγο πολύ, αμετάβλητη τότε δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες αλλαγές προσώπων σε φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, ακόμη και σε νοσοκομεία.


Από τις εξελίξεις, όμως, εξαρτώνται και άλλα θέματα, πιο πρακτικής και επείγουσας φύσεως για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου της Υγείας. Μεταξύ αυτών είναι η γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί αποσαφηνίσεις και αλλά και να περάσει από διάφορα στάδια, που ίσως αναχαιτιστούν από τη ρευστή πολιτική κατάσταση. Μάλλον, λοιπόν, μοιάζει να απομακρύνεται η πιθανότητα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να καταφέρει να συνεδριάσει επί των αλλαγών μέσα στις επόμενες ημέρες.


Εν τω μεταξύ εκκρεμής παραμένει και η ανακοστολόγηση των εξετάσεων, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα της σχέσης των ιδιωτών παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβάσεις και οι πληρωμές των οφειλών, όπως και η διευθέτηση των πληρωμών προς τους προμηθευτές το ΕΣΥ. ?λλωστε, η Αριστοτέλους μένει να αποσαφηνίσει και τα σχέδια της για την ΠΦΥ.


Ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τελικά και ποια ζητήματα θα παραμείνουν παγωμένα μένει να φανεί, αν και δεν αποκλείεται τα πρώτα δείγματα να κάνουν την εμφάνιση τους ακόμη και αυτή την εβδομάδα.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ψηφιακά αρχεία που διακινούν πωλούνται κατά μέσο όρο προς 8 ευρώ στο dark web
Η πρώτη παράδοση θα γίνει παρουσία υπουργού, Απ. Βαλτά και δημοσιογράφων






Σχετικά άρθρα

Bain & Company: Πέντε παράγοντες αναδιαμορφώνουν τη φαρμακευτική αγορά
Η προσήλωση στο status quo δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή
Vican: Λανσάρει τη σειρά The Ordinary στα ελληνικά φαρμακεία
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Estée Lauder Hellas
Νέα συμφωνία για την Johnson & Johnson Innovative Medicine & τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ
Στόχος η ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Όμιλος Σαράντη: Διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα Jordan στα ελληνικά φαρμακεία
Η μάρκα προσφέρει τεκμηριωμένες λύσεις για τη στοματική φροντίδα