Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στις 14 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια Covid-19

14/9/2022 3:19:16 πμ
Μέσα στο Σεπτέμβριο έρχονται και αυτά που θα στοχεύουν στις παραλλαγές 4 και 5
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ειδική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού έχει ήδη ανοίξει περιλαμβάνοντας τα νέα προσαρμοσμένα στο στέλεχος Όμικρον 1 του ιού SARS-Cov-2 εμβόλια, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια ενδείκνυνται αποκλειστικά για αναμνηστικές δόσεις σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και θα ξεκινήσουν να χορηγούνται από αύριο 14 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο, βασικό σχήμα εμβολιασμού θα εξακολουθήσει να γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια.

Όπως εξήγησε ο Μ. Θεμιστοκλέους, «στο σύστημα η ένδειξή τους πέρα από αναμνηστική και 1η και 2η δόση, θα υπάρχει η ένδειξη Pfizer για τα αρχικού τύπου και Pfizer BA1 για τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια», ενώ πρόσθεσε πως όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση, ενώ προτεραιότητα έχουν και πάλι τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Η ειδικός επισήμανε ότι τα νέα εμβόλια με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

Έρχονται και νεότερα εμβόλια, προσαρμοσμένα στις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας στη χθεσινή ανακοίνωση, αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα εμβόλια BA4,5 δηλαδή τις πιο πρόσφατες παραλλαγές. Η έγκριση αυτή έρχεται πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, με την πρώτη παράδοση να αναμένεται την εβδομάδα που ξεκινάει από 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος πρόσθεσε πως η χώρα μας με το που παραλάβει τα πιο καινούρια εμβόλια, θα τα θέσει εντός λίγων ημερών προς εμβολιασμούς, όπως έκανε και με αυτά της Όμικρον 1.

H Pfizer και πάλι πρώτη στον αγώνα για τα προσαρμοσμένα εμβόλια

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες από τον ΕΜΑ, το προσαρμοσμένο στις παραλλαγές 4 και 5 εμβόλιο που προωθείται προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτό της Pfizer, με την ονομασία Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Πρόκειται για μια προσαρμοσμένη έκδοση του mRNA εμβολίου Comirnaty COVID-19 και αναμένεται να παρέχει ευρύτερη προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών του ιού.
Στην απόφασή της να συστήσει την έγκριση του Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, η επιτροπή CHMP έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για το αρχικό και για τα νεότερα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα εγκεκριμένου προσαρμοσμένου στην Όμικρον 1 εμβολίου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρήθηκαν με το αρχικό εμβόλιο, ωστόσο σημειώνεται ότι οι κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και η CHMP θα λαμβάνει όλα τα κλινικά δεδομένα καθώς αυτά θα προκύπτουν στην πορεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών