Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στην Ελλάδα καπνίζουμε εξ απαλών ονύχων

17/10/2014 11:02:04 πμ
Δύο στα δέκα παιδιά καπνίζουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το ποσοστό των καπνιστών-μαθητών μεγαλώνει όσο «ανεβαίνουν» και οι τάξεις του γυμνασίου/λυκείου και φτάνει το 35,3% μεταξύ των μαθητών Γ΄ λυκείου.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στην εφηβεία να γνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ωστόσο η δύναμη της εικόνας ενός φίλου που καπνίζει, των γονιών ή του μεγαλύτερου αδελφού που ανάβει τσιγάρο, σαφώς υπερτερεί.

Έτσι εξηγείτε το γεγονός ότι δύο στα δέκα παιδιά (18,15%) ηλικίας από 12 έως 18 ετών καπνίζει σε τακτική βάση και σχεδόν οι μισοί (46%) έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή τους καπνό τσιγάρου.

Εξι στα δέκα παιδιά δηλώνουν ότι έχουν φίλους που καπνίζουν, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σου πρόσφερε τσιγάρο;» το 21,2% απαντά καταφατικά. Εννέα στα δέκα παιδιά έχει δει μαθητές να καπνίζουν σε χώρους του σχολείου και το 73,3% έχει δει καθηγητές με τσιγάρο στο σχολείο.

Τα στοιχεία αυτά πρόσφατης έρευνας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» και «HEART II». Πρόκειται για προγράμματα ενταγμένα στις δράσεις του «κοινωνικού σχολείου» που υλοποιούνται από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας και «στοχεύουν» στην πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας στις τρυφερές ηλικίες. Αλλωστε, όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, «πίσω από κάθε καπνιστή που πεθαίνει σήμερα από καρκίνο του πνεύμονα κρύβεται ένας έφηβος που, όταν ήταν στη σχολική ηλικία, κάποιος του έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην 'Αννα Μαρία Παπίρη
Οι «πληγέντες» καλούνται να στείλουν σχετικά στοιχεία στον Σύλλογο






Σχετικά άρθρα

Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων
Κάθε μέρα κάτι ψάχνεις… Μήπως αυτόν τον Μάιο να ψάξεις και το δέρμα σου;
Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Παγκόσμια Ημέρα 'Aσθματος
«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»