Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Απ. Βαλτάς: «Έχετε μπερδέψει την υπηρεσία με τη λιανική πώληση»
Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τα rapid test στο 2ο Συνέδριο Φαρμακοποιών
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1% σημείωσε το 2020 ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα
Λειτουργήσαν 99 φαρμακεία επιπλέον
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Μεγάλη επιτυχία στο webinar για τον εμβολιασμό COVID-19
Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία MSD

Στη Novartis το 25% της Alcon έναντι 11 δισ. δολαρίων

8/4/2008
Η συμφωνία προβλέπει επίσης δυνατότητα της Novartis να αποκτήσει επιπλέον συμμετοχή 52% στην Alcon
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αλλάζει χέρια το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αμερικανικής εταιρείας Alcon, περνώντας από τη Nestle στη Novartis, σε μία συμφωνία συνολικού ύψους 39 δισ. δολαρίων. Η Novartis ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει σε δύο φάσεις το μερίδιο 77% που κατέχει η Nestle.

Βάσει της συμφωνίας, η φαρμακοβιομηχανία Novartis θα αποκτήσει αρχικά μετοχικό κεφάλαιο 25% στην Alcon έναντι 11 δισ. δολαρίων, ήτοι με discount 4%. Στη συνέχεια θα εξαγοράσει το υπόλοιπο 52% της Nestle με το αντίτιμο να ορίζεται από τώρα στα 28 δισ. δολάρια ή 143,18 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή με premium 22% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Το δεύτερο αυτό στάδιο της συμφωνίας θα υλοποιηθεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Novartis, ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2010 και τον Ιούλιο του 2011.

Η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης βάσει κεφαλαιοποίησης επιθυμούσε διακαώς να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς πέραν αυτού των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπου έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρό ανταγωνισμό από τις εταιρείες των λεγόμενων αντίγραφων φαρμάκων (generics).

Με την εξαγορά του μεριδίου της Alcon, η Novartis ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στον τομέα των οφθαλμολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επεκταθεί και σε άλλους, μη παραδοσιακούς τομείς, όπως τα εμβόλια αλλά και τα αντίγραφα φάρμακα.

Η Nestle από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα έχει θετικά αποτελέσματα στην κερδοφορία για το 2008, ενώ δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει πλέον σε μεγάλες εξαγορές που θα ενισχύσουν την παρουσία της στα υγιεινά διατροφικά προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης βιομηχανίας τροφίμων της Ευρώπης, της Nestle, ανακοίνωσε ότι πλέον είναι ανοιχτή σε συμφωνίες άνω των 2 δισ. δολαρίων, ποσού που είχε προσδιοριστεί από την εταιρεία ως οροφή. «Εάν κρίνουμε ότι μία εξαγορά είναι στρατηγικά απαραίτητη, θα προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Φρανσουά Ζαβιέ Περού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικών L'Oreal βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Nestle για πιθανές εξαγορές. Η βιομηχανία τροφίμων και η οικογένεια Μπετανκούρ έχουν 30% έκαστη στη L'Oreal. Καμία από τις δύο όμως δεν μπορεί να προβεί σε πώληση πριν από το 2009. Στα σχέδια της Nestle φημολογείται, επίσης, ότι είναι και η εξαγορά εταιρειών παιδικών τροφών, όπως η Mead Johnson.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τα rapid test στο 2ο Συνέδριο Φαρμακοποιών
Λειτουργήσαν 99 φαρμακεία επιπλέον


Σχετικά άρθρα

Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής
DEMO ABEE: Πλατινιένο, Χρυσό και Χάλκινο Βραβείο στα Healthcare Business Awards 2021
Η εταιρεία βραβεύτηκε για την προσφορά της