Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στατίνες κατά του καρκίνου των νεφρών

13/5/2013 5:25:41 μμ
Νέα έρευνα έδειξε ότι η χρήση στατινών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρών, υποδεικνύει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Urological Association στο San Diego και υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να πολεμούν τον καρκίνο των νεφρών.


Ο DrMichael Palese, του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η χρήση στατινών έδειξε υποσχόμενη σε προηγούμενες έρευνες με μειωμένη γενικά θνησιμότητα σχετική με τον καρκίνο. Πρόσθεσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του νεφροκυτταρικού καρκινώματος θα μπορούσαν να καταστήσουν τις στατίνες "ωφέλιμες" για τους ασθενείς.


Ο ερευνητής Dr. Scott Eggener, του University of Chicago, δήλωσε πως δεδομένου ότι 1 στους 4 Αμερικανούς άνω των 45 ετών λαμβάνει στατίνες και το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα συμβαίνει πιο συχνά σε άντρες 50-70 ετών, μπορεί να είναι ενδεχομένως σοφό να αξιολογηθεί αν οι στατίνες προστατεύουν από την εξέλιξη της νόσου.

Η ομάδα του Eggener επισκόπησε στοιχεία περισσότερων των 900 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για νεφροκυτταρικό καρκίνωμα μεταξύ 1995 και 2010. Μετά από 4 χρόνια κατά μέσον όρο η χρήση στατινών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Σε 3 χρόνια το 10% των ασθενών που έλαβαν στατίνες πέθανε από τον καρκίνο σε σύγκριση με ποσοστό 17% όσων δεν έλαβαν στατίνες.


Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η χρήση στατινών συνδεόταν ανεξάρτητα με βελτιωμένη επιβίωση γενικά και επιβίωση από νόσο ειδικά.

?λλος ειδικός δήλωσε ότι το εύρημα αντικατοπτρίζει αυτά που φάνηκαν σε άλλες έρευνες σε καρκινοπαθείς.


Ο Dr. Manish Vira, του North Shore-LIJ's Arthur Smith Institute for Urology στο Lake Success δήλωσε ότι πέρσι σε έρευνα στο περιοδικό New England Journal of Medicine, Δανοί ερευνητές μελέτησαν 13 διαφορετικά είδη καρκίνου και ανακάλυψαν ότι σε όλα τα είδη η χρήση στατινών συνδεόταν με μακρύτερη επιβίωση όσον αφορά τον καρκίνο. Ωστόσο τόνισε ότι μέχρι τώρα τα στοιχεία προέρχονται από δοκιμές παρατήρησης που μπορούν να αποδείξουν σχέση αλλά όχι αιτιατή μεταξύ της χρήσης στατινών και της βελτιωμένης επιβίωσης. Ο Vira δήλωσε ότι δεδομένων των νέων στοιχείων και της προστατευτικής επίδρασης των στατινών στο καρδιαγγειακό φαίνεται σοφό να σχεδιαστούν κλινικές δοκιμές για να μελετηθεί η δυνατότητα θεραπείας με στατίνες στην αγωγή για καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη και τώρα νεφρών.


Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»