Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι γιατροί με το νέο clawback

22/3/2018 12:28:06 μμ
Επιφυλάσσονται να μην εξυπηρετούν ασφαλισμένους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα πρόθυρα χρεωκοπίας βρίσκονται οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και οι ακτινολόγοι καθώς ξαφνικά έλαβαν γνώση εκ των υστέρων, των δυσθεώρητων περικοπών μέσω clawback των εκτελεσμένων εξετάσεων του 2017, στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικά, οι κωδικοί με τις μεγάλες περικοπές σε υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και Πράξεων είναι:

  • Υπερηχογραφήματα: 48,38%
  • Λοιπές Εξετάσεις & Πράξεις: 35,15%

"Τονίζεται ότι ενώ οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί επιβαρύνονται σταθερά με ένα κούρεμα rebate αυτοπαραπομπής -40% κατά την εκτέλεση των ιατρικών πράξεων, μαστιγώνονται και με ένα αναπάντεχο clawback «λάστιχο» που ανακοινώνεται από τον Οργανισμό σε μεταγενέστερο χρόνο με αναδρομική ισχύ, επιβάλλοντας όρους επιστράτευσης της λειτουργίας των ιατρείων τους". Όπως επισημαίνει το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «οι ιατροί αιφνιδιάστηκαν με την υποχρέωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων να επιστρέψουν πάνω από το μισό ποσό των υποβολών, που σημαίνει ότι έξι μήνες εργασίας από διαγνωστικές πράξεις που εκτελέσθηκαν το 2017 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πηγαίνουν στο βρόντο. Τονίζουμε ότι οι εξετάσεις αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ κάτω του ορίου ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων και επιφυλασσόμαστε να μην εξυπηρετούμε ασφαλισμένους με όρους τριτοκοσμικής χώρας. Καλούμε τους συναδέλφους να λειτουργούν στο ιατρείο τους με γνώμονα την οικονομική τους επιβίωση και να ενημερώνουν σχετικά τους ασφαλισμένους, οι οποίοι εσφαλμένα πιστεύουν ότι οι εισφορές τους καταλήγουν σε αυτούς που τους παρέχουν υπηρεσίες υγείας υψηλοτάτου επιπέδου στον ιδιωτικό τομέα».


Από την πλευρά της, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, όσοι γιατροί έχουν απομείνει στη χώρα θα αναγκαστούν και αυτοί να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Φώτης Πατσουράκος, απέστειλε εχθές επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, με προτάσεις, ζητώντας την αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2018, αλλά και την απευθείας χρηματοδότηση των κωδικών των συγκεκριμένων εξετάσεων του 2017 από αδιάθετα υπόλοιπα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.


Ειδικότερα, ιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία καλούνται να επιστρέψουν από τα δεδουλευμένα τους τεράστια ποσά, που για τους καρδιολόγους είναι τα υψηλότερα. Για τα υπερηχογραφήματα το ποσοστό είναι 48,38%, ενώ για τις λοιπές εξετάσεις και πράξεις (που στη περίπτωση των καρδιολόγων είναι το test κοπώσεως, το holter ρυθμού και το holter πιέσεως) φτάνει το 35,15%.

Προκειμένου να «αποφευχθεί ο αφανισμός των γιατρών», η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων ζητά άμεσα την ικανή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο