Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Sports Pharmacy: Η νέα ειδικότητα στη Φαρμακευτική

8/10/2025 5:13:24 μμ
Σχετικό πρόγραμμα ξεκινά στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εγχειρίδιο «Sports Pharmacy» από τον Αμερικανικό Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΑPhA)

Ένα σπάνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει η Σχολή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Μισισιπή την ερχόμενη άνοιξη, για την πιστοποίηση φαρμακοποιών στην ειδικότητα «Sports Pharmacy». Στόχος είναι η εκπαίδευση στη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής σε αθλητές και στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη και την αποκατάσταση από τραυματισμούς.

 

Το εγχείρημα χρηματοδοτεί και αναλαμβάνει ο πρώην αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου, Marvin Wilson. Δηλώνει δε ότι «είναι ένα θέμα που δεν καλύπτεται συχνά σε φαρμακευτικές σχολές και δεν υπάρχει βιβλιογραφία», εκτός από ένα εγχειρίδιο που συνυπογράφει ο ίδιος με άλλους ειδικούς και εκδόθηκε από τον Αμερικανικό Φαρμακευτικό ΣύλλογοPhA) το 2019.

 

Πρόκειται ίσως για το μοναδικό πανεπιστημιακό και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον τομέα, ενώ κάτι αντίστοιχο προσφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή ως εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό δίπλωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τη φαρμακευτική φροντίδα στους αθλητές, κάνοντας λόγο για μια «νέα ειδικότητα» των φαρμακοποιών, εστιάζοντας στην παροχή υπηρεσιών σε αθλητικές οργανώσεις και σε ελέγχους ντόπινγκ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παραμένει στρατηγικός στόχος αλλά πιθανώς με νέους κανόνες
Θα επικεντρωθεί στην έρευνα για τη συμμόρφωση στην αγωγή






Σχετικά άρθρα

Σε εκκρεμότητα η εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Οι συνταγές του Φεβρουαρίου θα κατατεθούν τον Απρίλιο
Οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη
Ο ΠΦΣ στηρίζει τις σχετικές αποφάσεις των κατά τόπους συλλόγων
Μπαράζ κλοπών στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
Ο Σύλλογος ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. αύξηση περιπολιών
Peifasyn Academy: Νέο webinar για φαρμακοποιούς & βοηθούς φαρμακείου
Με θέμα: «Σύγχρονες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των εμβοών και του ιλίγγου»