Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σπάνιες παθήσεις: Η διάγνωση έρχεται μετά από 30 χρόνια!

25/2/2014 9:19:08 πμ
Πολλά από τα φάρμακα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπέλους συναντούν περίπου 1 εκατ. Έλληνες οι οποίοι πάσχουν από τις λεγόμενες «σπάνιες» παθήσεις. Το 25% των ασθενών με σπάνιες παθήσεις χρειάστηκε από 5 έως 30 χρόνια μέχρι να μάθει από τι πάσχει, ενώ στο 40% των ασθενών έγινε αρχικά λανθασμένη διάγνωση και κατά συνέπεια δόθηκε λανθασμένη αγωγή, όπως χειρουργική επέμβαση ή ακόμη και ψυχιατρική θεραπεία.

Μεγάλη ταλαιπωρία βιώνουν όμως και οι… τυχεροί εκείνοι ασθενείς που γνωρίζουν από ποιο σπάνιο νόσημα πάσχουν, καθώς είναι δυσχερής η πρόσβαση στις δομές του συστήματος υγείας αλλά και στη θεραπεία. Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει από το 2010 «ορφανά» φάρμακα, δηλαδή για τις σπάνιες παθήσεις, αυτά δεν περιλαμβάνονται ακόμη στη θετική λίστα και συνεπώς δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι θλιβερές επισημάνσεις έγιναν από τους ειδικούς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρίας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ), κ. Δημοσθένη Μπούρο, ο όρος «σπάνιες παθήσεις» αφορά ευρύ φάσμα παθήσεων, που η κάθε μία αφορά εξαιρετικά μικρό αριθμό πασχόντων. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι σπάνιες παθήσεις είναι 6.000 έως 8.000, ανεβάζει σημαντικά τον συνολικό αριθμό των πασχόντων. Εκτιμάται ότι σήμερα στην Ελλάδα οι «σπάνιοι ασθενείς» ανέρχονται σε σχεδόν ένα εκατομμύριο.

«Λόγω της σπανιότητάς τους, πολλά από τα νοσήματα αυτά δεν είναι γνωστά στον ιατρικό κόσμο. Ένας γιατρός μπορεί να έχει διδαχθεί ορισμένα από αυτά στην Ιατρική Σχολή, αλλά να μην τα έχει συναντήσει στην καθημερινή πράξη. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση μίας σπάνιας πάθησης, μπορεί να γίνει έπειτα από 10 ή 15 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρος.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΣΠΟΦ κ. Αντώνης Αυγερινός αναφέρθηκε στην έλλειψη των Κέντρων Αναφοράς Σπανίων Παθήσεων, έλλειψη που αποδεικνύεται δραματική για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, καθώς στην Ελλάδα ο αριθμός του 1 εκατ. ασθενών με σπάνιες παθήσεις είναι κατΆ εκτίμηση και μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτούς έχουν διαγνωστεί.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κυρία Αγγελική Πρεφτίτση αναφέρθηκε στα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πάσχοντες από «σπάνιες νόσους», καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις, καλούνται να πληρώσουν παρότι είναι χρονίως πάσχοντες και έχουν μηδενική συμμετοχή, ενώ σε άλλες, ταλαιπωρούνται να προμηθευτούν εγκαίρως τα φάρμακα τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους