Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σχόλια...

26/10/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

• Οι Έλληνες φαρµακοβιοµήχανοι ενηµερώθηκαν από τον υπουργό για την εξέλιξη που υπάρχει στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισµένων και Συνταξιούχων, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Στόχος της λειτουργίας του νέου µητρώου είναι η απονοµή ενός και µοναδικού αριθµού µητρώου κοινωνικής ασφάλισης για κάθε Έλληνα ασφαλισµένο, ενώ προβλέπεται η καθιέρωση νέας µορφής συνταγής µε στόχο τη δυνατότητα καταµέτρησης και ελέγχου, αφού στη νέα µορφή συνταγής θα καταγράφονται εκτός από τον κωδικό του ασθενή και αυτός του γιατρού, του φαρµακοποιού και του φαρµάκου.

Τέτοια λόγια που µου λες, τέτοια καρδιά µου κάνεις…

Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό, προβλέπεται η δηµιουργία κέντρου ηλεκτρονικού υπολογιστή κοινωνικών υπηρεσιών µέχρι τέλος του 2007, ώστε να αρχίσει αµέσως µετά η λειτουργία του, που σηµαίνει ότι θα είναι δυνατή η αναδροµική είσπραξη του rebate (ποσό που επιστρέφεται από τις φαρµακοβιοµηχανίες στα ασφαλιστικά ταµεία) για τις χρήσεις του 2006 και 2007

Τα λόγια είναι βαρύτερα από τις πέτρες…

Αισιόδοξος εµφανίστηκε στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας ότι το νέο σχήµα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των ασφαλιστικών ταµείων θα συµβάλει στον περιορισµό του φαινόµενου της πολυφαρµακίας κι ως εκ τούτου στην εξοικονόµηση πόρων στον τοµέα της υγείας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο έργο της Υπηρεσίας Ελέγχου των Δαπανών Υγείας, όπως αυτή αναδιαρθρώνεται από το σχετικό νοµοσχέδιο, και είπε ότι στόχος είναι κυρίως η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών για τα φάρµακα, των µεθόδων συνταγογράφησής τους αλλά και του τρόπου διακίνησης.

Χοντρή µπουκιά µη φας και χοντρό λόγο µην πεις…
Όµως, οι άλλες υπηρεσίες ελέγχου που κυκλοφορούν στα φαρµακεία µας έχουν αναδιαρθρωθεί ή όχι, δεν έχω καταλάβει. Εκείνο που καταλαβαίνω πάντως µε βεβαιότητα είναι ότι πραγµατικά οι τεράστιου ύψους πόροι που θα αποδεσµευτούν από την περιστολή των δαπανών για τα φάρµακα θα κατευθυνθούν, «καρφί» θα έλεγα, για την αύξηση των συντάξεων και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ασφαλισµένων, που αποτελεί έτσι κι αλλιώς βασική επιδίωξη της ελληνικής πολιτείας εδώ και δεκαετίες.

Όπως δήλωσε µετά τη σύσκεψη για τον εξορθολογισµό των δαπανών για τα φάρµακα και τη νοσοκοµειακή περίθαλψη ο κ. Μαγγίνας, «πρέπει να βρεθούν µέθοδοι εξορθολογισµού και στον τοµέα της νοσοκοµειακής περίθαλψης και στον τοµέα του φαρµάκου ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των ασφαλιστικών φορέων, κάτι που θα απελευθερώσει πόρους για καλύτερες υπηρεσίες προς ασφαλισµένους και συνταξιούχους».

Όσες φορές εσιώπησα, ποτέ δε µετανόησα…
Και όσο σκέφτοµαι αυτούς τους ψεύτες τους Ευρωπαίους, που ισχυρίζονται (µελέτη της Eurostat: «Κοινωνική Προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία συγκρίνει τα συνταξιοδοτικά συστήµατα στις χώρες-µέλη της Ε.Ε.) ότι δεν είναι το φάρµακο που κύρια ευθύνεται για το ότι σήµερα είναι ελλειµµατικός µεγάλος αριθµός ασφαλιστικών φορέων, αλλά το ίδιο το κράτος. Γιατί, λένε οι αθεόφοβοι, ότι, µετά την Ισπανία, η Ελλάδα πληρώνει τα λιγότερα χρήµατα σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας στους πολίτες της, µε την κρατική συµµετοχή να υπολογίζεται στα 1.282,8 € ανά Έλληνα πολίτη, έναντι 2.396,3 € που είναι η µέση κρατική ενίσχυση ανά κάτοικο στην ευρωζώνη. Χώρια που στα ποσά αυτά δεν προσµετρώνται τα χρωστούµενα του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταµεία, που φτάνουν, σύµφωνα µε µετρήσεις της ΓΣΕΕ, τα 7 δις €. ¶, πα, πα, αν δε µιλούσε ο υπουργός, λίγο ακόµα και θα τους πίστευα τους απατεώνες…

Στην ίδια σύσκεψη ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος εκτίµησε ότι «κατά την κυβερνητική περίοδο υπήρξε µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης χάρη στα θαρραλέα µέτρα που ελήφθησαν. Ο πρώην υπεύθυνος Υγείας του Κοινοβουλευτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι ο υφυπουργός Υγείας- απέκρυψαν ότι οι φαρµακευτικές δαπάνες αυξάνονται για το πρώτο εξάµηνο του 2007 κατά ποσοστό που αρχίζει από 19% στο Ι.Κ.Α. και φθάνει ως 40% σε ορισµένα άλλα ασφαλιστικά ταµεία». Το ΚΚΕ δήλωσε ότι «µε πρόσχηµα τον εξορθολογισµό των δαπανών, η κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει την παροχή φαρµάκων και υπηρεσιών και να αυξήσει περισσότερο την ήδη µεγάλη συµµετοχή των ασφαλισµένων στην αγορά των φαρµάκων». Ο κ. Δηµ. Στρατούλης του ΣΥΝ είπε ότι «οι ασφαλισµένοι της χώρας µας δεν µπορούν να ξεχάσουν ότι απολαµβάνουν τις χαµηλότερου επιπέδου υπηρεσίες από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταµείων σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν τις µεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές».

Πολλά πολλά κουµάντα, το καράβι µε την πάντα…

Πού βρίσκεται τώρα -που γράφονται αυτές οι γραµµές- το Π.Δ. 67/2000; Ξέρετε, αυτό που θα καθόριζε δια νόµου τις υποχρεώσεις γιατρών και φαρµακοποιών στη συνταγογράφηση. Βρίσκεται ακόµη στο Στ.Ε. για επεξεργασία; Είναι κάπου αλλού το πολυταξιδεµένο; Θα περιµένει πολύ ακόµα να βρει την Ιθάκη του (το ΦΕΚ); Ή σηµασία, όπως ισχυρίζεται και ο ποιητής, έχει µόνο το ταξίδι;

Αν και θα το µάθουµε µετά τις εκλογές, µάλλον καταλήγουµε στην τελευταία εκδοχή. Γιατί εδώ και µήνες βοά ο τόπος ότι δεν προχωράει εξαιτίας των πολλών και ποικίλων αντιδράσεων που συναντά. Από ποιους; Ελάτε τώρα…Ποιους δε βολεύει ο έλεγχος της συνταγογραφίας; Όχι πάντως τους φαρµακοποιούς που είναι οι µόνοι που χάνουν τα λεφτά τους από τις συνεχείς απορρίψεις συνταγών εξαιτίας των λαθών της ιατρικής συνταγογράφησης.

Οι νοσοκοµειακοί γιατροί πάντως βγήκαν µπροστά και το δήλωσαν, δια στόµατος του προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθη Τσούκαλου: Όταν, κύριε µου, εξετάζεις δεκάδες ασθενείς το µόνο που προλαβαίνεις είναι (σ.σ.: ασκώντας την καθαρή, αγνή Ιπποκρατική επιστήµη) να γράφεις (σ.σ.: κατά συνείδηση και γνώση) τη φαρμακευτική αγωγή και όχι να µπερδεύεσαι µε οικονοµικά, ποσοστά συµµετοχής, ποσότητες σκευασμάτων, γραφειοκρατίες (σ.σ.: καθ’ υπαγόρευση των ασφαλιστικών ταμείων).

Αυτά τα «λογιστικά» (και τις συνέπειες τους) τα αφήνουµε για τους παρίες της φαρµακευτικής περίθαλψης, τους φαρμακοποιούς. Είναι σαφές ότι η ανευθυνότητα των νοσοκοµειακών γιατρών -στο ζήτημα της ποινικοποίησης της συνταγής- είναι, πολύ απλά, θέµα (και µόνον) χρόνου.
Και του... χρόνου, λοιπόν, µε τις… υγείες µας!

Το Xenical και άλλα 10 σκευάσματα µε απόφαση ΕΟΦ και ΚΕΣΥ θα χορηγούνται µόνο µε συνταγογράφηση από γιατρό κρατικού νοσοκομείου.

Θα… προλαβαίνουν άραγε οι γιατροί να τα γράψουν σωστά µέχρι να δημοσιευτεί το Π.Δ. 67/2000; Ιδού η απορία…

Τον τελευταίο καιρό περνάει από το µυαλό µου το εξής τρελό ερώτημα: Μήπως οι καθυστερήσεις των πληρωμών είναι ο τρόπος για τα ασφαλιστικά ταμεία όχι απλά να κερδίσουν πίστωση χρόνου, αλλά να πετύχουν την οριστική επίλυση του προβλήματος της φαρμακευτικής τους δαπάνης; Πώς θα µου πείτε... Δια της διαλύσεώς µας ως κλάδου, σας απαντώ!

Βγάζετε νόημα από όλα αυτά; Μύλος. Πλήρης σύγχυση. Εδώ πια το πρόβλημα δε βρίσκεται στο συντονισμό, δε βρίσκεται στο χαοτικό τρόπο που ψάχνουμε το δίκιο µας, εδώ το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Και να σας πω, χαλάλι τα λεφτά που µας καθυστερούν, αν είναι διεκδικώντας τα να διαλυθούμε εντελώς!


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Νέα σύνθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης
ΠΦΣ: Νέες προδιαγραφές για τα λογισμικά φαρμακείων
Απαιτούνται για την επισύναψη της κάρτας ΕΚΑΑ
Την εξέλιξη του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα υποστηρίξει η FIP
Στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας
Η κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια αγωγής με στατίνες
Δώστε τη σωστή συμβουλή προς τον ασθενή με τη βοήθεια της f-anazitisi