Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία

3/7/2023 3:12:15 πμ
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος ενδέχεται να καθυστερεί την έκπτωση της μνήμης λόγω ηλικίας, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Columbia, το Brigham and Women's Hospital και το Harvard που δημοσιεύτηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition».

Δεδομένου ότι είναι λίγες οι μεγάλες μελέτες για τη δράση των πολυβιταμινών στις εγκεφαλικές λειτουργίες, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 3500 ενήλικες άνω των 60 ετών, οι οποίοι έλαβαν επί τρία χρόνια είτε συμπλήρωμα διατροφής είτε placebo. 

Κάθε χρόνο αξιολογούνταν για τη μνήμη τους μέσω ειδικών διαδικτυακών τεστ που εξέταζαν τη λειτουργία του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου στην οποία επιδρά η φυσιολογική γήρανση. Οι ερευνητές κατέγραψαν βελτίωση στη μνήμη όσων λάμβαναν πολυβιταμίνη, αποτέλεσμα που διατηρήθηκε στα 3 χρόνια της μελέτης. Διαπίστωσαν επίσης -χωρίς να μπορούν ξεκάθαρα να εξηγήσουν το γιατί- ότι όσοι έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα.

Η μελέτη, με την ονομασία COSMOS-Web, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας που διεξάγουν τα παραπάνω ιδρύματα και τα συμπεράσματά της συμφωνούν με εκείνα παλαιότερης μελέτης που έγινε σε 2.200 ηλικιωμένους συμμετέχοντες και έδειξε γνωστικές βελτιώσεις στην ανάκληση πληροφοριών και στη συγκέντρωση.

«Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος, καθώς γερνάει, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στη διατροφή από όσο πιστεύουμε, γιΆ αυτό και δεν είναι τόσο σημαντικό να εντοπίσουμε ποιο συστατικό ευθύνεται για την καθυστέρηση της γνωστικής έκπτωσης. Το συμπέρασμα ότι μια πολυβιταμίνη βελτίωσε τη μνήμη σε δύο ξεχωριστές μελέτες είναι αξιοσημείωτο και υποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών μπορούν να είναι μια ασφαλής, προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή προσέγγιση για την προστασία της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων», αναφέρουν οι ερευνητές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Κυτταρίτιδα: Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εκ των έσω
Γράφει ο Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής