Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Τι πραγματικά ισχύει για τις υποχρεωτικές επιστροφές;

8/11/2023 11:12:05 πμ
«Ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει!», αναφέρει ο Σύνδεσμος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΣΦΕΕ με αφορμή τη δημοσίευση άρθρων με θέμα την επίτευξη του στόχου του Ταμείου Ανάκαμψης για μείωση του clawback 2022, γνωστοποιεί τα εξής:


Από το 2012 και μετά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τη φαρμακευτική δαπάνη και έχουν επιστρέψει στο κράτος περισσότερα από 14 δισ. ευρώ από τις τιμολογημένες πωλήσεις τους. Αυτές οι υποχρεωτικές επιστροφές για πρώτη φορά στα χρονικά το 2022 ξεπέρασαν τη συνεισφορά του κράτους, τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο ευρωπαϊκό ρεκόρ.


Το κράτος δεσμεύτηκε -στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης- να μειώσει τα επίπεδα του συνόλου των επιστροφών σε σχέση με το 2020. Αντί λοιπόν να προβεί σε ουσιαστική χρηματοδότηση της δαπάνης και σε μέτρα ελέγχου και συγκράτησή της, σύρει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, αναγκάζοντάς τις να προκαταβάλλουν αυτά που λίγο πολύ θα έδιναν. Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα περαιτέρω «εξοικονομήσεων» 544 εκατ. ευρώ όπως αναφέρουν ορισμένα άρθρα.


Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να συνεχίζει να χειροτερεύει για τις επιχειρήσεις, ενώ το κράτος επαίρεται πως «πέτυχε το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020», τη στιγμή που οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2022 είναι τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από το 2020. Η υπερφορολόγηση δεν έχει όρια.


"Αν κάποια στιγμή στη χώρα ψάχνουμε καθιερωμένα φάρμακα ή δεν θα έχουμε στη διάθεσή μας νέες καινοτόμες θεραπείες, η ευθύνη δεν ανήκει ούτε κατ΄ ελάχιστον στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ήδη οι νέες θεραπείες έρχονται με καθυστέρηση 680 ημερών στη χώρα μας. Πιστεύουμε πως ο νέος υπουργός Υγείας έχει αντιληφθεί τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα και κινείται στην κατεύθυνση μιας καλύτερης διευθέτησής του", αναφέρουν τα μέλη του Συνδέσμου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί