Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Νέα παρτίδα 700 χιλιάδων αντιγριπικών εμβολίων τις προσεχείς ημέρες
Σύμφωνα με τον Θ. Παπαθανάση, οι ελλείψεις τους παραμένουν πρόβλημα για τα φαρμακεία
ΦΥΚ: Η διανομή τους από τα φαρμακεία επεκτείνεται και για τα φάρμακα αυτοάνοσων παθήσεων
Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Προκλήσεις στην αποθήκευση, μεταφορά και διανομή των υπό ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την COVID-19
Δρ Έλενα Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΣΦΕΕ: Μπλόκο από το ΙΚΑ στις πληρωμές των παλαιών οφειλών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

5/6/2013 5:47:03 μμ
Σοβαρή εμπλοκή και μάλιστα χωρίς λόγο έχει προκύψει με τις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΟ ΣΦΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις οφειλές παλαιών χρεών του ΙΚΑ:


«Σοβαρή εμπλοκή και μάλιστα χωρίς λόγο έχει προκύψει με τις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. ΠαρΆ όλο που το ΙΚΑ έχει διαθέσιμα τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή όλων των χρεών που εκκρεμούν από το 2010, η όλη διαδικασία δεν προχωρά και εξακολουθεί να οφείλει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ!


Σε μια περίοδο που όλη η αγορά βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η γραφειοκρατία αυτή τη φορά προφασίζεται απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να παγώσει τις πληρωμές, παρά τις εντολές για επίσπευση των διαδικασιών από τους ίδιους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΦΕΕ ενημερώνει ότι οι πληρωμές έχουν σταματήσει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την αιτιολογία ότι δεν αναφέρονται ρητώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και επομένως δεν μπορούν να εγκριθούν οι πληρωμές! Με λίγα λόγια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται πάροχοι υγείας!


Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν κάποιοι τη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, οι νόμοι (Ν. 4038/2012 και 4132/2013) αναφέρονται στην κάλυψη των οφειλών του Οργανισμού « προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.ο.κ.)». Επειδή λοιπόν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν αναφέρονται ρητά στο συγκεκριμένο εδάφιο, ορισμένοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάγονται στην εν λόγω ρύθμιση (!!!) και ως εκ τούτου δεν δύναται να εγκριθεί η εξόφληση των εκκρεμών χρεών του ΙΚΑ προς αυτές! ΠαρΆ όλα αυτά οι Υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατΆ εφαρμογή των νόμων αυτών αναφέρουν ρητά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως παρόχους υγείας και μάλιστα τους επιβάλουν και ποσοστό έκπτωσης για την εξόφληση των εκκρεμών χρεών, της τάξης του 2%.


Σημειώνεται ότι το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,6 δις ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τους στόχους της Κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και αγγίζουν πλέον το ποσό των 380 εκατ. €!»


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πώς θα τις αποκτήσει ο φαρμακοποιός σύμφωνα με τον συγγραφέα των βιβλίων Κερδοφόρο Φαρμακείο και Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ
Με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΣΦΕΕ και της ΟΣΦΕ


Σχετικά άρθρα

ΦΥΚ: Η διανομή τους από τα φαρμακεία επεκτείνεται και για τα φάρμακα αυτοάνοσων παθήσεων
Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
ΕΕ: Συμφωνία για 160 εκατ. δόσεις εμβολίων της Moderna για τη νόσο COVID-19
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ίσως να εμβολιαστούν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου
Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες πολίτες έναντι της COVID-19
Δεν συμμετέχουν τα ελληνικά φαρμακεία στο σχέδιο της κυβέρνησης