Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

ΣΦΕΕ: Μπλόκο από το ΙΚΑ στις πληρωμές των παλαιών οφειλών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

5/6/2013 5:47:03 μμ
Σοβαρή εμπλοκή και μάλιστα χωρίς λόγο έχει προκύψει με τις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΟ ΣΦΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις οφειλές παλαιών χρεών του ΙΚΑ:


«Σοβαρή εμπλοκή και μάλιστα χωρίς λόγο έχει προκύψει με τις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. ΠαρΆ όλο που το ΙΚΑ έχει διαθέσιμα τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή όλων των χρεών που εκκρεμούν από το 2010, η όλη διαδικασία δεν προχωρά και εξακολουθεί να οφείλει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ!


Σε μια περίοδο που όλη η αγορά βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η γραφειοκρατία αυτή τη φορά προφασίζεται απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να παγώσει τις πληρωμές, παρά τις εντολές για επίσπευση των διαδικασιών από τους ίδιους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΦΕΕ ενημερώνει ότι οι πληρωμές έχουν σταματήσει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την αιτιολογία ότι δεν αναφέρονται ρητώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και επομένως δεν μπορούν να εγκριθούν οι πληρωμές! Με λίγα λόγια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται πάροχοι υγείας!


Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν κάποιοι τη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, οι νόμοι (Ν. 4038/2012 και 4132/2013) αναφέρονται στην κάλυψη των οφειλών του Οργανισμού « προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.ο.κ.)». Επειδή λοιπόν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν αναφέρονται ρητά στο συγκεκριμένο εδάφιο, ορισμένοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάγονται στην εν λόγω ρύθμιση (!!!) και ως εκ τούτου δεν δύναται να εγκριθεί η εξόφληση των εκκρεμών χρεών του ΙΚΑ προς αυτές! ΠαρΆ όλα αυτά οι Υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατΆ εφαρμογή των νόμων αυτών αναφέρουν ρητά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως παρόχους υγείας και μάλιστα τους επιβάλουν και ποσοστό έκπτωσης για την εξόφληση των εκκρεμών χρεών, της τάξης του 2%.


Σημειώνεται ότι το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,6 δις ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τους στόχους της Κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και αγγίζουν πλέον το ποσό των 380 εκατ. €!»


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με το Evaluate Pharma η φαρμακευτική αγορά ανακάμπτει σημαντικά
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού