Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΣΦΕΕ: Η πολιτική του φαρμάκου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί

19/5/2022 12:34:57 πμ
Η φαρμακοβιομηχανία ζητά την άμεση εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Πολιτεία επενδύει για τη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ως εκ τούτου η δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, τονίζει στο ψήφισμά του ο ΣΦΕΕ.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ελέγχου της ζήτησης δημιουργεί την υπέρβαση δαπάνης, η οποία καλύπτεται κυρίως από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω δυσθεώρητων και ανεξέλεγκτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback & rebates), αλλά και από τους ασθενείς, τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη είναι στάσιμη από το 2014 και μετά με μόνη εξαίρεση το κονδύλι των εμβολίων.

 Ο ΣΦΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης, την επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, την ουσιαστική μείωση του συνόλου των επιστροφών και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στην επιβολή των μέτρων που θεσπίζονται.

«Η ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο "Γιατρός για όλους" εντείνει τον προβληματισμό μας σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι ψηφισθείσες ρυθμίσεις δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα διαχρονικά, μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενώσεις ασθενών, πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία στο ίδιο τραπέζι διαλόγου
Τα βασικά συμπεράσματα της Εκπαιδευτικής Ημερίδας της Ε.Ε.Φα.Μ.






Σχετικά άρθρα

Συστήματα Υγείας: Κακή διαχείριση και χαμηλή εμπιστοσύνη δηλώνουν οι πολίτες
Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «Global Public Confidence»
Σύλλογος Ασθενών ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ: Επείγουσα ανάγκη για τη χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια