Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΣΕΙΒ: Ληξιπρόθεσμες οφειλές και ατιμολόγητες προμήθειες νοσοκομείων χρήζουν άμεσης επίλυσης το 2023

22/12/2022 8:05:02 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΣΕΙΒ επισημαίνει πως οι νοσοκομειακές οφειλές και τα ατιμολόγητα υλικά αποτελούν συνεχώς διογκούμενα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες -περίπου 20ετίας για τις νοσοκομειακές οφειλές και 10ετίας για τις ατιμολόγητες προμήθειες- που δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολύ, παρά τις συζητήσεις και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι εταιρείες των προμηθευτών ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π), τα νοσοκομεία του ΕΣΥ συνεχίζουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους πολύ πέραν του υπό του Νόμου σαφώς προσδιορισμένου ορίου, των 60 ημερών, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος εξόφλησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ να ανέρχεται στους 10 μήνες, με ορισμένες περιπτώσεις που φτάνουν και ίσως ξεπερνούν το 1 έτος. Επιπλέον, τα στρατιωτικά νοσοκομεία εξοφλούν τους προμηθευτές Ι/Π με τεράστιες καθυστερήσεις που φτάνουν και τα 2 χρόνια.

Παράλληλα, μείζον ζήτημα είναι αυτό των «ατιμολόγητων υλικών». Πρόκειται για ιατρικά υλικά που παραδίδονται από τους προμηθευτές προς τα νοσοκομεία -με απαίτηση και κύρια ευθύνη των νοσοκομείων- με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει, κατά τα οριζόμενα από τον Νόμο, η αντίστοιχη πίστωση και, μέχρι να προσδιοριστεί αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση. Η πρακτική αυτή έχει δημιουργήσει ένα «κρυφό χρέος» της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις προαναφερθείσες καθυστερήσεις πληρωμών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το 92% των χωρών καταγράφει οικονομικές επιπτώσεις στα φαρμακεία


Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Απειλεί με πρόστιμα τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα
Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς;
Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ
Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα