Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΕΙΒ: Κίνδυνος για ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά

27/9/2021 2:51:47 μμ
Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του υπ. Υγείας για άμεση επίλυση του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η επιβολή του clawback στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής και που πλέον απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμφάνιση έλλειψης απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών για τους ασφαλισμένους. 

Ενδεικτικό της αυθαίρετης διαδικασίας διαμόρφωσης και κατανομής των προϋπολογισμών είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζονται στα ποσοστά του clawback ανά κατηγορία δαπανών, καθώς και οι τεράστιες υπερβάσεις που προκύπτουν σε κατηγορίες χρόνιων πασχόντων, των οποίων το πλήθος είναι δεδομένο και γνωστό στον Οργανισμό και αφορούν σε θεραπείες που γνωματεύονται από αναγνωρισμένα κέντρα και εγκρίνονται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης. Ο Σύνδεσμιος σημειώνει ότι:

  1. Κάθε έτος επιβάλλεται συνεχώς αυξανόμενο και ανισομερώς κατανεμημένο claw-back στα μέλη μας, παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον καθορισμό ανώτατων τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατά κανόνα είναι κατώτερες των χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ.
  2. Από το clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής δεν εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τα γενόσημα φάρμακα, αλλά ούτε και εκπίπτουν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και οι επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεών μας, όπως συμβαίνει στον φαρμακευτικό κλάδο.
  3. Η δυσχερής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την σώρευση του clawback των προηγούμενων ετών, επιτείνεται από την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας προείσπραξης 70% ανά μήνα clawback, όταν το συνολικό ποσό του claw-back επί του οποίου επιβάλλεται η προείσπραξη είναι άγνωστο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα