Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Σε τίποτα δεν ωφελεί η απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

2/10/2013 9:37:39 πμ
Τι στοιχεία έχουμε από χώρες του εξωτερικού όπου η τιμή τους είναι ελεύθερη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΟ Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι εκείνος που θα αποφανθεί ποια σκευάσματα θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση παρενεργειών από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη χρήση σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας ως ένα σημείο ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ μπορεί να αποβούν βλαπτικά χωρίς την επιστημονική συμβουλή του ειδικού.

Πέρα όμως από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που ελλοχεύουν στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, το ζήτημα έχει και άλλη μία όψη, την οικονομική.

Το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση της τιμής τους θα ωφελήσει την αγορά, μπορεί να αντικρουστεί από τα δεδομένα:


Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. το 2012 εμφάνισαν στη χώρα μας συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ (5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης σε αξίες) ή 85 εκατ. τεμάχια (22,5% της συνολικής δαπάνης σε τεμάχια). Αυτό σημαίνει ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ως σκευάσματα έχουν μέση λιανική τιμή κατά προσέγγιση 1,70 ευρώ/τεμάχιο, από τις οικονομικότερες τιμές διεθνώς. Από τα 360 εκατ. τεμάχια φαρμάκων που πωλούνται συνολικά από τα φαρμακεία, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και τα σκευάσματα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα αντιπροσωπεύουν 90 εκατ. τεμάχια. Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποδίδουν έσοδα 5,53 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως σε ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία (συνολικά σε 13 χώρες), τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και στην Ελλάδα οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ορίζονται με κρατική διατίμηση. Διεθνώς όμως και σε χώρες όπως Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, η τιμή τους ορίζεται ελεύθερα.

Σύμφωνα με το μέλος το Γιάννης Δαγρέ, μέλος Δ.Σ. του ΦΣΑ, οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε όλες τις χώρες του εξωτερικού είναι από ακριβότερες, έως πολύ ακριβότερες ανά χάπι. Για ένα τζελ
Voltaren στην Αγγλία οι ασθενείς θα πληρώσουν 2,5 φορές παραπάνω από ό,τι στην Ελλάδα. Επιπλέον, για να αγοράσει κάποιος ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε ΗΠΑ και Βρετανία σε ικανοποιητικές τιμές, υποχρεούται να αγοράσει πολύ μεγάλες ποσότητες χαπιών (προσφορές).


Επιπλέον, αναφορικά με ζητήματα δημόσιας υγείας, ο κ. Δαγρές σημειώνει ότι το 1990 στη Βρετανία αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας της αυξημένης και ανεξέλεγκτης χρήσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι ελεύθερη, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι μόνο από δραστικές ουσίες, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη (μη στεροειδές-αντιφλεγμονώδες).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επιτροπή συνιστά επίσης την έγκριση δέκα νέων φαρμάκων στην Ευρώπη
Νέα έκθεση από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά