Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Σε ποιες κατηγορίες ασθενών δεν θα ισχύσει το πλαφόν στα φάρμακα

29/1/2014 11:12:13 πμ
Ισχύει και για τα παραπεμπτικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Συλλόγων ασθενών και των γιατρών για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στην έκδοση παραπεμπτικών για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε ημερίδα για την ηλεκτρονική υγεία ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τροποποιήσεις για να γίνει πιο λειτουργικό το μέτρο του «πλαφόν».

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εξαιρεθεί τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί «ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης». Ωστόσο, ανέφερε ότι «το μέτρο του πλαφόν εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός».

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτηρίζουν το μέτρο απαράδεκτο και καλούν τους γιατρούς της χώρας «να αδιαφορήσουν για το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης - διαγνωστικών εξετάσεων και να συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους». Όπως σημειώνουν, «κάθε ιατρός που ευσυνείδητα ασκεί το έργο του θα προστατευθεί από οποιαδήποτε κύρωση τυχόν επιβληθεί».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, στην οποία αναφέρει ότι «ο καθορισμός ορίων συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014 στο 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του 2013 αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά στους χρόνια πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή