Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σε περισσότερους ασθενείς η χρήση των συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης

29/6/2023 9:34:05 μμ
Ήδη η Abbott στις ΗΠΑ προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Charles Henderson, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Διαβήτη (ADA) και ο Robert B. Ford, πρόεδρος και CEO της Abbott ανακοινώνουν τη συνεργασία τους
Νέα έρευνα δείχνει ότι τα συστήματα συνεχούς καταγραφής/παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM) μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (εκτός από τους διαβητικούς τύπου 1 που τις χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια). Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας συμπεριέλαβαν περισσότερους δικαιούχους στα προγράμματα αποζημίωσης αυτών των συστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να αυξηθούν οι χρήστες των CGM, η Abbott προχώρησε σε μια νέα συνεργασία με τον Αμερικανικό Σύλλογο Διαβήτη (ADA). Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία θα επιχορηγήσει με 2,65 εκατ. δολάρια το Σύλλογο, ώστε να μελετήσει εις βάθος το όφελος των συστημάτων CGM για τους διαβητικούς τύπου 2 όσον αφορά τη διαχείριση της διατροφής τους, είτε λαμβάνουν ινσουλινοθεραπεία είτε όχι. Ο Marc Taub, Ph.D. από το τμήμα Διαβήτη της Abbott δήλωσε σχετικά στο Fierce Medtech: «Το ενδιαφέρον για αυτές τις τεχνολογίες αυξάνεται σημαντικά και όλο και περισσότεροι γιατροί θέλουν να συμμετάσχουν σε σχετικές έρευνες, ενώ έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε και για τις κετόνες».

Ξεκίνησε και επίσημα η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Abbott και Weight Watchers

Παράλληλα προχώρησε και η συνεργασία της Abbott με τη γνωστή εταιρεία Weight Watchers, στο πλαίσιο της οποίας οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τα συστήματα CGM FreeStyle Libre της Abbott και ταυτόχρονα ακολουθούν το ειδικό για διαβητικούς διατροφικό πρόγραμμα της Weight Watchers έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα δεδομένα για τα επίπεδα της γλυκόζης τους στην εφαρμογή της Weight Watchers.
«Πρόκειται για μια τεράστια διευκόλυνση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Μπορούν πλέον να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του πώς οι διατροφικές τους επιλογές επηρεάζουν τη γλυκόζη τους και πώς μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, αν διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου τους εντός του στόχου», τόνισε o εκπρόσωπος της Abbott.

Τα συστήματα CGM αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την πρόληψη

Πέρα από τη διαχείριση του διαβήτη έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι τα συστήματα CGM μπορεί να είναι χρήσιμα και σε περισσότερους ανθρώπους. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Drug Topics, η ενδοκρινολόγος Vijaya Surampudi, MD, αν. καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο UCLA Health ανέφερε ότι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο ή προδιαβήτη ή άτομα με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα, βοηθώντας τους θεράποντες γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς το φαγητό, η άσκηση ή ακόμα και ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης μέρα με τη μέρα. «Όλοι λένε ότι η βρώμη είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς, ωστόσο σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές HbA1c πάνω από 200mg/dL. Με ένα σύστημα CGM, θα μπορούσαν άμεσα να εντοπίσουν μια τέτοια δράση και να αποφεύγουν τις τροφές που δεν είναι κατάλληλες για τους ίδιους», αναφέρει η ειδικός.

Όσο για τους ασθενείς με διαβήτη, η καθηγήτρια αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της ολοένα και αυξανόμενης χρήσης τους, καθώς -μεταξύ άλλων- έχουν συμβάλλει στη μείωση των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων ή της διαβητικής κετοξέωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επιπλέον έχουν προωθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητών συσκευών, τη μετάδοση των πληροφοριών και την αυτοφροντίδα. Στα προβλήματα των συστημάτων αυτών, η ειδικός αναφέρει θέματα μέτρησης της γλυκόζης του αίματος, λανθασμένες μετρήσεις την ώρα του ύπνου λόγω της στάσης του σώματος αλλά και την ανησυχία που προκαλεί σε ορισμένους χρήστες ο όγκος της πληροφορίας που παρέχουν.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω του προγράμματος ΕΚΕ «Πρόληψη»






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους