Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Σε megablockbusters εξελίσσονται τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας

2/6/2023 10:56:28 μμ
Η Bloomberg Intelligence προβλέπει έσοδα ύψους 44 δισ. δολάρια έως το 2030
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Bloomberg Intelligence προβλέπουν ότι η αγορά των επώνυμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα αγγίξει τα 44 δισ. δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο δεδομένου ότι την περυσινή χρονιά η αγορά έφτασε τα 2,5 δισ. δολάρια και ότι οι ίδιοι αναλυτές το Φεβρουάριο έκαναν λόγο για 28 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Fierce Pharma, το 70% των εσόδων υπολογίζεται να προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου όμως αναμένονται και εκπτώσεις στις τιμές. Για την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα σημειωθεί επίσης ανοδική πορεία, ωστόσο λιγότερο απότομη.


Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυριαρχεί το φάρμακο λιραγλουτίδης της Novo Nordisk, ενώ ακολουθεί η σεμαγλουτίδη της ίδιας εταιρείας (με την ένδειξη για την παχυσαρκία). Κυρίαρχη θα γίνει και η τιρζεπατίδη της Eli Lilly, η οποία επί του παρόντος ενδείκνυται μόνο για το διαβήτη, ωστόσο έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2024 αναμένεται να πάρει επέκταση της ένδειξης και για το επιπλέον βάρος.


«Εκτιμάμε ότι η Novo Nordisk και η Eli Lilly θα κατέχουν το 54% και το 46% αυτής της αγοράς αντίστοιχα, ενώ το μερίδιο άλλων -λιγότερο αποτελεσματικών- φαρμάκων θα είναι αμελητέο», αναφέρουν στη σχετική έκθεση οι αναλυτές της Bloomberg Intelligence, επισημαίνοντας ότι αυτές οι δύο εταιρείες είναι και οι μεγάλοι παίκτες στον τομέα του διαβήτη.

Pfizer & Amgen μπαίνουν στο παιχνίδι

Η αγορά μπορεί να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα, πιστεύουν οι αναλυτές, εφόσον κυκλοφορήσουν και τα νεότερα -υπό ανάπτυξη ακόμα- προϊόντα. Πρόκειται για μια ουσία της ίδιας κατηγορίας με τα παραπάνω (GLP-1) που θα λαμβάνεται από το στόμα και αναπτύσσεται από την Pfizer και τη Lilly, καθώς και ένας διπλός και ένας τριπλός συνδυασμός δραστικών συστατικών που ετοιμάζουν οι Amgen και Lilly.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi
Για 8 συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα


Σχετικά άρθρα

1st SFEE Summit
13/6/2024 5:03:50 πμ1st SFEE Summit
Με τη συμμετοχή κορυφαίων experts από τον κλάδο του φαρμάκου
Διπλή διάκριση για τη Sanofi Ελλάδας στα Health and Safety Awards 2024
Τον θεσμό που επιβραβεύει την αριστεία σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία
Κοινή πορεία για τους Συνεταιρισμούς ΠΡο.Συ.Φ.Λα. και ΣΟ.Φ.ΛΑ. ΣΥΝΠΕ
Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν, ανέφερε ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας
Ιουλία Τσέτη για την προεδρεία του ΣΕΒ
«Όραμά μου ένας ευέλικτος και λειτουργικός Σύνδεσμος μακριά από την αλαζονεία και τον ελιτισμό»