Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ελλείψεων του ΕΟΦ

8/3/2022 3:50:15 μμ
Δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε, διευκρινίζει ο Απ. Βαλτάς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων ενεργοποίησε ο ΕΟΦ, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αλυσίδας φαρμάκου. Ωστόσο δεν πρόκειται για το online σύστημα που έχει συμφωνήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε στο f.daily ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς.


Ειδικότερα, ο ΕΟΦ καλεί τα φαρμακεία, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, τις φαρμακαποθήκες και τους συλλόγους τους, τα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και τους συλλόγους ασθενών να καταχωρούν ελλείψεις φαρμάκων στο ηλεκτρονικό του σύστημα καταγραφής ελλείψεων, μετά τη λήψη κωδικού πρόσβασης. Η ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα ότι «με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στο έργο του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων».


Όπως αναφέρει στο f.daily όμως ο Απόστολος Βαλτάς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα που είχε συμφωνήσει πριν από δύο χρόνια με τον ΕΟΦ. «Σε αυτό το σύστημα, που δηλώνονται τα ελλειπτικά φάρμακα, δεν μπορούν να μπαίνουν οι φαρμακοποιοί καθώς είναι υπερβολικά δύσχρηστο και επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι για την ταλαιπωρία των ασθενών και των φαρμακοποιών», εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε:


«Αυτό που έχουμε συμφωνήσει εμείς με τον ΕΟΦ αφορά μια πλατφόρμα, στην οποία εμείς θα συλλέγουμε στοιχεία για ελλείψεις φαρμάκων από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, θα τα επεξεργαζόμαστε και θα επιβεβαιώνουμε ποια φάρμακα είναι πραγματικά ελλειπτικά και στη συνέχεια θα τα αποστέλλουμε στον ΕΟΦ, προκειμένου να ενημερώνονται online οι γιατροί, ώστε να μην τα συνταγογραφούν. Τέτοιου είδους συνεργασίες υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και λειτουργούν με επιτυχία. Στην Ελλάδα είχαμε υπογράψει τη σχετική συμφωνία πριν από δύο χρόνια με τον τότε υπουργό υγείας Β. Κικίλια, όμως μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση αυτή, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και προτεραιοτήτων».

 

Αλλαγές στην απόφαση του ΕΟΦ για τις παράλληλες εξαγωγές

Με μια ορθή επανάληψη ο ΕΟΦ, διόρθωσε τον πίνακα με τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, προσθέτοντας τα ακόλουθα:

Janumet (50+1000)mg/tab – Merck Sharp & Dohme LTD Herford UK

Firmagon 80mg/vial – Ferring Ελλάς

Januvia 100mg/tab – Merck Sharp & Dohme B.V., Haarlem, Netherlands

Forxiga 10mg/tab – AstraZeneca Α.Ε

Παράλληλα διορθώθηκε ο υπεύθυνος κυκλοφορίας του Orgalutran 0,25mg/0,5ml σε N.V. ORGANON HOLLAND.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου