Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σε ισχύ σήμερα 1/9 ο νέος τρόπος χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία

1/9/2020 1:38:02 μμ
Φυλασσόμενες μόνο οι χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινά η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (άρθρο 16), με την οποία αλλάζει ο τρόπος χορήγησης των αντιβιοτικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα βασικότερα σημεία του άρθρου (που αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν. 4675/2020):
  1. Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases ICD), για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου.
  2. Εξαιρούνται τα προϊόντα που προορίζονται για τοπική χρήση.
  3. Οι χειρόγραφες συνταγές επιτρέπονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής καθώς και στην περίπτωση των κτηνιάτρων. Στις συνταγές αυτές πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής καθώς και τον λόγο αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής.
    Οι περιπτώσεις όπου μπορούν να εκδοθούν χειρόγραφες συνταγές είναι στις εξής κατηγορίες ασθενών: ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ, ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα), νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  4. Μόνο οι χειρόγραφες συνταγές που περιέχουν αντιβιοτικό, φέρουσες την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. Οι ηλεκτρονικές συνταγές φυλάσσονται αυτόματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ και δεν απαιτείται για αυτές πλέον εκτύπωση και φύλαξη.
  5. Η αιτιολογημένη συνταγή χορήγησης νεοτέρων κινολονών από του στόματος, για τοπική οφθαλμική χρήση ή για τοπική ωτική χρήση ή δερματολογική χρήση και κεφαλοσπορινών Γ' γενεάς από του στόματος, είναι ηλεκτρονική.
    Καταργείται πλέον η χειρόγραφη αιτιολογημένη συνταγή, μέτρο που έρχεται για να επιλύει χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα.
Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, τα σκευάσματα για τοπική οφθαλμική, ωτική και δερματολογική χρήση που περιέχουν κινολόνη ή κεφαλοσπορίνη Γ΄ γενεάς απαιτείται ηλεκτρονική αιτιολογημένη συνταγή. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi
Με στόχο να υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων για τις πιο σημαντικές μικροβιακές απειλές






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο