Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

1o Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις:
60 Διακεκριμένοι ομιλητές και 650 σύνεδροι από 37 χώρες συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
ΕΜΑ: Ξεκινά την πρώιμη αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V
Η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία R-Pharm Germany GmbH

Σε ισχύ σήμερα 1/9 ο νέος τρόπος χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία

1/9/2020 1:38:02 μμ
Φυλασσόμενες μόνο οι χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινά η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (άρθρο 16), με την οποία αλλάζει ο τρόπος χορήγησης των αντιβιοτικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα βασικότερα σημεία του άρθρου (που αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν. 4675/2020):
  1. Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases ICD), για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου.
  2. Εξαιρούνται τα προϊόντα που προορίζονται για τοπική χρήση.
  3. Οι χειρόγραφες συνταγές επιτρέπονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής καθώς και στην περίπτωση των κτηνιάτρων. Στις συνταγές αυτές πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής καθώς και τον λόγο αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής.
    Οι περιπτώσεις όπου μπορούν να εκδοθούν χειρόγραφες συνταγές είναι στις εξής κατηγορίες ασθενών: ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ, ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα), νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  4. Μόνο οι χειρόγραφες συνταγές που περιέχουν αντιβιοτικό, φέρουσες την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. Οι ηλεκτρονικές συνταγές φυλάσσονται αυτόματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ και δεν απαιτείται για αυτές πλέον εκτύπωση και φύλαξη.
  5. Η αιτιολογημένη συνταγή χορήγησης νεοτέρων κινολονών από του στόματος, για τοπική οφθαλμική χρήση ή για τοπική ωτική χρήση ή δερματολογική χρήση και κεφαλοσπορινών Γ' γενεάς από του στόματος, είναι ηλεκτρονική.
    Καταργείται πλέον η χειρόγραφη αιτιολογημένη συνταγή, μέτρο που έρχεται για να επιλύει χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα.
Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, τα σκευάσματα για τοπική οφθαλμική, ωτική και δερματολογική χρήση που περιέχουν κινολόνη ή κεφαλοσπορίνη Γ΄ γενεάς απαιτείται ηλεκτρονική αιτιολογημένη συνταγή. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αποστολή δικαιολογητικών
Έτσι ώστε να είναι ορατά στο Φάκελο Υγείας των ασθενών ανά πάσα στιγμή


Σχετικά άρθρα

Όλοι χαρίζουν μάσκες αλλά μόνο οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να τις απογράφουν
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος διερωτάται γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται ο κλάδος
Λάρισα: Ζημιές σε φαρμακεία του Νομού μετά το μεγάλο σεισμό
Κάποιοι φαρμακοποιοί δεν άνοιξαν το απόγευμα της 3/3
Ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή φαρμακευτικής φροντίδας σε ηλικιωμένους ασθενείς
Βοηθήστε τον φαρμακοποιό Γ. Οικονόμου στη διπλωματική εργασία του
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης