Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Σε έξαρση ο κοκκύτης: Από 9 κρούσματα το 2023 σε 438 το 2024

10/1/2025 4:18:48 μμ
Οι παιδίατροι ζητούν να συνταγογραφούν εμβόλια στους ενήλικες για την προστασία των βρεφών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων αναδεικνύει την τεράστια σημασία της πρόληψης που επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού των εγκύων και των ενηλίκων που βρίσκονται στο περιβάλλον των βρεφών.


Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς -όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι- «σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, έως την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή τους πρώτους 11 μήνες του έτους, είχαν καταγραφεί 438 κρούσματα, όταν ολόκληρο το 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 9. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί μέσα σε 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2004 έως και το 2020, που είχαν δηλωθεί συνολικά 509 κρούσματα κοκκύτη».


Με επιστολή τους προς τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι παιδίατροι ζητούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης εμβολίων στους ενήλικες που βρίσκονται στο περιβάλλον των βρεφών και με τους οποίους έχουν ούτως ή άλλως άμεση επαφή, τονίζοντας ότι αυτή η στρατηγική (λεγόμενη «κουκούλι» - «cocooning») αποτελεί από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης. Επισημαίνουν δε το αίτημα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένα στο υπουργείο και «παραμένει ανεξήγητα και παράλογα χωρίς ανταπόκριση». Επιπλέον ζητούν εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κοκκύτη, αύξηση της προσπάθειας για εμβολιασμό των εγκύων στις κατάλληλες εβδομάδες κύησης και άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή του μοντέλου «cocooning» για την προστασία των βρεφών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Η χρήση της απαιτεί ιατρική καθοδήγηση αναφέρουν






Σχετικά άρθρα

Ο HPV εμβολιασμός προλαμβάνει και εξαλείφει πολλαπλούς καρκίνους
Ενημέρωση από την MSD με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών
Vertex: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέα θεραπεία για την κυστική ίνωση
Πρόκειται για τον συνδυασμό deutivacaftor/tezacaftor/vanzacaftor
Καρκίνος στην Ελλάδα: 95 θάνατοι κάθε ημέρα με πάνω από 1,9 δισ. ευρώ το κόστος
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου