Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Science: Μετά από 85 χρόνια αλλάζει ο νόμος στις ΗΠΑ για τις δοκιμές φαρμάκων σε ζώα

18/1/2023 9:13:28 μμ
Ένα χρόνιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα στις ΗΠΑ δεν θα χρειάζεται πλέον να δοκιμάζονται σε ζώα προκειμένου να λάβουν έγκριση από τον FDA, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων στη χώρα, με αρθρογράφους στο Science να κάνουν λόγο για μια μεγάλη αλλαγή στο σχετικό κανονισμό ύστερα από περισσότερα από 80 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές διατάξεις από το 1938 καθόριζαν ότι τα υποψήφια φάρμακα θα πρέπει να ελέγχονται για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους σε ζώα. Σήμερα ο νόμος επιτρέπει στον FDA να εγκρίνει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, είτε έχουν προηγηθεί δοκιμές σε ζώα είτε μελέτες άλλου είδους.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Animal Wellness Action, η οποία περιλαμβάνεται σε αυτές που πίεζαν για την αλλαγή της νομοθεσίας, ο FDA θα πρέπει πλέον να βασίζεται περισσότερο σε μη ζωικές μεθόδους δοκιμών που αναπτύσσονται τα τελευταία 10-15 χρόνια. Αυτές είναι π.χ. τα τσιπ οργάνων (όπως ήπατος) που αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα και ιστούς καθώς και τρισδιάστατες ομάδες βλαστοκυττάρων που μιμούνται συγκεκριμένους ιστούς και είναι πολλά υποσχόμενα στην πρόβλεψη ηπατικών και καρδιακών τοξικοτήτων.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της νέας νομοθεσίας, πάνω από 9 στα 10 φάρμακα που εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδεικνύονται ανασφαλή ή αναποτελεσματικά, άρα τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα είναι λανθασμένα πολύ περισσότερες φορές από ό,τι είναι σωστά. Επιπλέον κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες, ενώ απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες ζώα, τρωκτικά και μη, ετησίως.

Στον αντίποδα βρίσκονται φιλο-ερευνητικές ομάδες επιστημόνων που υποβαθμίζουν τον νόμο, αναφέροντας ότι σηματοδοτεί μια αργή αλλαγή των διαδικασιών. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι μη ζωικές τεχνολογίες είναι ακόμα «στα σπάργανα» και δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα ζωικά μοντέλα για πολλά χρόνια ακόμη. Εξάλλου ο νόμος επιτρέπει ακόμα στον FDA να απαιτήσει δοκιμές σε ζώα, δεν τις απαγορεύει. Τέλος, σε μια κριτική έναντι της εναλλακτικής επιλογής του τσιπ ήπατος, αναφέρεται ότι αυτό δείχνει αν ένα φάρμακο βλάπτει το ήπαρ, δεν μας δείχνει όμως αν επηρεάζει άλλα συστήματα, π.χ. το γαστρεντερικό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους