Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Science: 4,5 δισ. δόσεις φαρμάκων καταναλώθηκαν παγκοσμίως το 2020

14/10/2022 4:43:03 πμ
Υπάρχει ανάγκη για πιο «πράσινα» φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Science, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προειδοποιούν για την αύξηση της μόλυνσης των οικοσυστημάτων που προκαλούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τονίζοντας ότι το θέμα απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από αυτή που του έχει δοθεί μέχρι σήμερα. 

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε σήμερα περισσότερα φάρμακα από ποτέ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2020 καταναλώθηκαν 4,5 δισ. δόσεις φαρμάκων παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός συνεχώς ανεβαίνει. 

Σύμφωνα με την UNESCO, το 80% των λυμάτων ρέει επί του παρόντος στα οικοσυστήματα χωρίς καμία επεξεργασία και σχεδόν το 20% αυτών, που υφίσταται επεξεργασία, εξακολουθεί να περιέχει φαρμακευτικές ουσίες και παθογόνους παράγοντες. Η ζημιά που προκαλούν αυτά συνδέεται με τη δράση που έχουν ως αποτελεσματικά φάρμακα: είναι μόρια σχεδιασμένα να επιφέρουν βιολογικές αλλαγές, ακόμη και σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, άρα μεταβάλλουν συμπεριφορές, τη φυσική κατάσταση και τη δυναμική των ζωικών πληθυσμών και των οικοσυστημάτων.

Η λύση στο πρόβλημα απαιτεί το συνδυασμό πολλών μέτρων, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει η ανάγκη να δημιουργήσουμε πιο "πράσινα" φάρμακα με μειωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, π.χ. να απομακρύνονται πιο εύκολα από το περιβάλλον, και οι εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμάκων πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη διαχείριση των λυμάτων. Απαιτείται συνετή και υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων τόσο των ανθρώπινων όσο και των κτηνιατρικών και να δίνεται προτεραιότητα στις μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις/θεραπείες όπου είναι δυνατόν».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Για να ψηφιοποιήσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό
ReliefTime Clinic: H πρώτη εξειδικευμένη online κλινική ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα
Δημιουργήθηκε από την ψηφιακή πλατφόρμα DoctorAnyTime
ΗΠΑ: Οι γιατροί υποστηρίζουν τα self tests για ταχύτερη διάγνωση
Έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία
Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τις γυναίκες;
Έρευνα με τη χορηγία της Bayer Ελλάς αναδεικνύει τις προκλήσεις