Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Roche Hellas: Συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο για ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας

20/12/2022 9:14:53 πμ
Οι προτάσεις του Μ. Κακούρου στο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Roche Hellas ανέδειξε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας τη σημασία της άμεσης εφαρμογής κατάλληλων διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ύψος και την αποδοτικότητα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ο Μιχάλης Κακούρος, Access Excellence Lead της Roche Hellas, αναφέρθηκε στη χρόνια υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, σε επίπεδα πολύ κατώτερα των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας.

«Η εφαρμογή του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback) αλλά και των εκπτώσεων (rebates), που υιοθετήθηκαν στο νοσοκομειακό κανάλι από το 2016 μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των φαρμακευτικών εταιρειών, δημιουργώντας στρεβλώσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, υποβαθμίζουν την προστιθέμενη αξία της καινοτομίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πλέον (2021) η συνολική υπέρβαση στο συγκεκριμένο κανάλι διανομής διαμορφώνεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 55% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ για το 2022 η πρόβλεψη της υπέρβασης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 61%, με τη φαρμακευτική βιομηχανία πρακτικά να καλύπτει την πραγματική αύξηση των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού», σημείωσε. 

Πρόσθεσε δε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές και εργαλεία με βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης και θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει ώστε οποιαδήποτε εξοικονόμηση στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να κατανέμεται υπέρ της ενίσχυσης της αντίστοιχης νοσοκομειακής.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μερίδιο της αγοράς διεκδικούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες
Από δύο κορυφαίους Οργανισμούς


Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα
Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο
Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Ανοίγει ο διάλογος υπ. Υγείας - φαρμακοβιομηχανίας για το ύψος του clawback
Ο Α. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΦΕΕ ότι είναι υπερβολικό
«3ο Meet the Expert»: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση από την ΕΛ.Ε.Μ.Α.
Με τη συμμετοχή του Προϊστάμενου Τμήματος Φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Πατεράκη