
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες και ο κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πίσω σε έρευνα, καινοτομία και κλινική ανάπτυξη, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Unlocking Greece’s Potential as a Life Sciences Innovation Hub», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 29th Annual Government Roundtable, Walking steadily across a tightrope of uncertainty του Economist.
Η Ilona Torontali, Global Head Pharma Pricing and Reimbursement της Roche επικαλέστηκε μελέτη της McKinsey, εξηγώντας ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται στην υγεία, η απόδοση μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα δολάρια για την οικονομία - γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίζεται η υγεία όχι ως κόστος, αλλά ως επένδυση υψηλής αξίας για την κοινωνία και την οικονομία.
Τόνισε επίσης τη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, αναδεικνύοντας την πρωτοβουλία «ΟΙΚΟΘΕΝ», η οποία υποστηρίζεται από τη Roche Hellas και υλοποιήθηκε με το Νοσοκομείο ’γιος Σάββας, σε συνεργασία με την EY Ελλάδος.
Επιπλέον, ανέδειξε τη διαχρονική δέσμευση της Roche στην κλινική έρευνα, σημειώνοντας ότι μόνο το 2024 η εταιρεία επένδυσε πάνω από 13 δισ. ελβετικά φράγκα στην Έρευνα και Ανάπτυξη παγκοσμίως. Ειδικά στην Ελλάδα, περισσότεροι από 2.325 ασθενείς συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές της Roche την περίοδο 2015-2025, ενώ μόνο το 2025, 144 ερευνητικά κέντρα σε όλη τη χώρα συμμετέχουν ενεργά σε κλινική έρευνα.
Κλείνοντας, η Ilona Torontali επισήμανε ότι για να αξιοποιηθεί πλήρως το επενδυτικό δυναμικό της Ελλάδας, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στη φαρμακευτική πολιτική, μια προσέγγιση που θα διασφαλίζει δίκαιη και επαρκή κατανομή του προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει ένα περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία και τις επενδύσεις.