Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ρεβερσιβίρη: Σε εξέλιξη οι κλινικές έρευνες για τη δράση της έναντι του κορονοϊού

31/3/2020 2:53:15 μμ
Δηλώσεις του Νίκου Σύψα, καθηγητή Παθολογίας-Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι και κανείς να μην βγαίνει έξω από το σπίτι του, χωρίς σοβαρό λόγο. Ο ιός θα τους βρει, είτε σε κάποια επιφάνεια, είτε θα τους μετατρέψει σε φορείς διασποράς στην κοινωνία και στην οικογένειά τους.

Το ζήτημα δεν είναι να μην καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, που θα γίνει διότι η καμπύλη είναι ανοδική σε αυτή τη φάση, αλλά να είναι διαχειρίσιμη και να μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα Υγείας. Να επαρκέσουν κλίνες, αναπνευστήρες και ΜΕΘ ώστε κανείς που θα χρειάζεται στήριξη, να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια. Θα μπορούσαμε να διπλασιάζουμε τα κρούσματα κάθε ημέρα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».


Με αυτά τα λόγια, ο Νίκος Σύψας, καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, συμπύκνωσε την έως τώρα πορεία του covid- 19 χώρα μας.


Mιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι ανά πάσα στιγμή αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, ειδικά σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων και υπογράμμισε πως οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Το κλείσιμο σχολείων και καφετεριών έδειξε θετικά αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε την απόδοση των άλλων μέτρων», πρόσθεσε ο κ. Σύψας

Σε ερώτηση για τη μάχη με το χρόνο αναφορικά με την εξέλιξη των θεραπειών ξεκαθάρισε πως «σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας καμία αποτελεσματική θεραπεία. Συνεπώς, ούτε και αντισώματα ώστε να υπάρξουν εμβόλια. Μόνο όπλο παραμένει η απομόνωση» είπε.


Για τις μέχρι στιγμής θεραπείες με χλωροκίνη και κολχικίνη σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις- όχι αποδείξεις- ότι βοηθούν στις λοιμώξεις από τον κορονοιό. «Υπάρχουν και κάποια άλλα φάρμακα που είναι ανοσομετατροπείς και βοηθούν τους διασωληνωμένους. Έστω και έτσι όμως, θα χρησιμοποιηθούν.


Οι ασθενείς μας θα πάρουν ό, τι υπάρχει διαθέσιμο ακόμα και αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι βοηθάει. Για όλα τα φάρμακα θα υπάρξουν ερευνητικά πρωτόκολλα μέσω των οποίων οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν με ασφάλεια».


Αναφορικά με την προσμονή οριστικής θεραπείας, ο καθηγητής προέκρινε ως μεγάλη ελπίδα ένα καινούργιο αντιικό φάρμακο που λέγεται ρεβερσιβίρη. Διαβεβαίωσε ότι "βρισκόμαστε σε κλινικές μελέτες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αποτελέσματα, που αν είναι καλά, θα έχουμε πλέον ένα αποτελεσματικό φάρμακο, το οποίο θα είναι έτοιμο προς διάθεση, στα τέλη του καλοκαιριού".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους