Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πτώση καταγράφει η αγορά των φαρμακαποθηκών από το 2010

19/11/2018 10:54:23 πμ
Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πρόθεση της Πολιτείας για διατήρηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε χαμηλά επίπεδα την προσεχή τετραετία (2019-2022) εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψει στην αγορά των φαρμακαποθηκών να κινηθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη, τονίζει η νέα έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP.


Όπως σημειώνεται, η πορεία των φαρμακαποθηκών το 2017 συνέχισε να είναι πτωτική, αν και ο ρυθμός ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στο -0,8%. Για το 2018 εκτιμάται ότι η εν λόγω αγορά θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Η πτώση έχει ξεκινήσει από το 2010

Ο Μάρκος Κοντοές, Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP αναφέρει ότι την τριετία 2007-2009, η συνολική εγχώρια αγορά φαρμακαποθηκών κινήθηκε ανοδικά με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,7%.


Την περίοδο 2010-2017 κατέγραψε πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 6% (οριακή μείωση 0,8% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει (όχι στην ίδια ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη), προκαλώντας «αναταράξεις» στην αγορά του φαρμάκου και δεν επιτρέπει στην αγορά να ανακάμψει πλήρως και να κινηθεί ανοδικά. Οι ίδιες πηγές συγκλίνουν στο ότι θα επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά και τη διετία 2019-2020.


Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, την περίοδο 2009-2013, διαπιστώνεται ότι μειώθηκε σημαντικά το χάσμα μεταξύ του μεγέθους της αγοράς των εταιρειών/φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών του κλάδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και μετά τη συρρίκνωση που υπέστη η αγορά και την εξ αυτής αναδιάταξη, η σχέση μεταξύ εταιρειών-συνεταιρισμών τείνει να σταθεροποιηθεί. Οι εταιρείες εκτιμάται ότι απέσπασαν ποσοστό 56% της συνολικής εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών το 2017, ενώ το υπόλοιπο 44% εκτιμάται ότι κάλυψαν οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί.


Η περίοδος από το 2010 και έπειτα σηματοδότησε τη δραστική μείωση τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (κύριο προϊόν διακίνησης των φαρμακαποθηκών), η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους, το εγχώριο περιβάλλον ύφεσης και την έλλειψη ρευστότητας, περιόρισε δραστικά τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου. Ταυτόχρονα, καταγράφεται η αποχώρηση ηγέτιδων επιχειρήσεων, καθώς και η συρρίκνωση της δραστηριότητας φαρμακαποθηκών με εδραιωμένη παρουσία.

Σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι εγχώριες φαρμακαποθήκες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τομέα υγείας. Στην ελληνική επικράτεια δραστηριοποιούνται αφενός μεν ιδιωτικές επιχειρήσεις (εταιρείες), αφετέρου δε προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διανομή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών, κυρίως, στα μέλη τους. Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση του δικτύου διανομής τους, ενώ διακινούν μια διευρυμένη γκάμα φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα και πυκνότερα δίκτυα διανομής στην Ευρώπη. Στην παρούσα φάση, εκτιμάται ότι υφίστανται περίπου 90 επιχειρήσεις και 40 συνεταιρισμοί.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) να εισέλθουν στον κλάδο των φαρμακαποθηκών, καθώς ορισμένες από αυτές έχουν ήδη προχωρήσει στην απόκτηση άδειας διανομής φαρμάκων.


Τα προϊόντα που διακινούν οι φαρμακαποθήκες επηρεάζονται τόσο από δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες (ηλικία, βιοτικό επίπεδο, τόπος διαβίωσης, επίπεδο μόρφωσης κλπ.) όσο και οικονομικούς παράγοντες (εισόδημα, τιμές υπηρεσιών, επίπεδο ασφάλισης κλπ.).


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου