Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Η γλυκοζαμίνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου


Πρόστιμα φωτιά για γιατρούς και φαρμακοποιούς που δεν ακολουθούν πιστά τα Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης

18/2/2019 4:22:34 μμ
Μηνιαίοι οι έλεγχοι στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυστηρές ποινές και μηνιαίο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας για την τήρηση των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο θεσπίζονται νέοι Δείκτες Ελέγχου Συνταγογράφησης.


Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από μέτρα «συνταγογραφικού περιορισμού» σε μηνιαία βάση. Για όσους γιατρούς υπερβαίνουν, σε ποσοστό άνω του 20%, αυτούς τους περιορισμούς, πραγματοποιείται σταδιακά έλεγχος της συνταγογράφησής τους από την Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας. Σε περίπτωση που τα μέλη της επιτροπής δεν πεισθούν για την υπέρβαση των ορίων, οι γιατροί καλούνται από τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις για την υπέρβαση. Οι εξηγήσεις υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών, στο οποίο υποχρεωτικά αναφέρεται το ποσοστό τις υπέρβασης. Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις: α) Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01% έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000 ευρώ. β) Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ. Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01%, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως έξι μήνες.

Μηνιαίοι έλεγχοι και στα φαρμακεία

Ο έλεγχος της εκτέλεσης των συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνεται με βάση τους κάτωθι δείκτες αξιολόγησης: α) Ποσοστό συνταγών εκτέλεσης συγκεκριμένου γιατρού στο φαρμακείο. β) Ποσοστό εμβαλλαγίων εκτέλεσης ανά φαρμακευτική εταιρεία. γ) Ποσοστό γενοσήμων. δ) Δαπάνη στον Οργανισμό για κάθε ιδιωτικό φαρμακείο. ε) Μέσος αριθμός συνταγών και μέση ποσότητα (κουτιά φαρμάκων) ανά δικαιούχο. στ) Μέση δαπάνη ανά δικαιούχο και μέση δαπάνη ανά συνταγή. η) Ποσοστό δαπάνης του πρώτου γιατρού που συνταγογράφησε τη θεραπεία και το ποσοστό δαπάνης στην πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που αντιστοιχεί η πρώτη θεραπεία.


Σε έλεγχο της συνταγογράφησης θα υποβάλλονται τα ιδιωτικά φαρμακεία, των οποίων η τιμή ενός από τα παραπάνω κριτήρια βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1% ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλα τα φαρμακεία για κάθε κριτήριο χωριστά. Ο έλεγχος του συνόλου των εκτελεσθέντων συνταγών διενεργείται στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Αν κριθεί αναγκαίο, διενεργείται και επιτόπιος έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΥ. Στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση των διατάξεων της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας, οι φαρμακοποιοί καλούνται σε εξηγήσεις και επιβάλλονται κυρώσεις. Κατά της απόφασης αυτής, ο φαρμακοποιός μπορεί να ασκήσει, μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίησή της, προσφυγή ενώπιον του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Το πρόστιμο που επιβάλλεται κατά τα ανωτέρω παρακρατείται από οποιονδήποτε από τους επόμενους λογαριασμούς συνταγών ΕΟΠΥΥ του φαρμακοποιού και, αν δεν υποβληθεί νεότερος, το ποσό εισπράττεται με τα μέτρα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.


Αξίζει να σημειωθεί πως στους Δείκτες Ελέγχου Συνταγογράφησης που θεσπίζει πλέον ο ΕΟΠΥΥ υπάρχουν και τα όρια συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων, με στόχο η εν λόγω αγορά να φθάσει στο 60% του όγκου πωλήσεων φαρμάκων για τους εξωτερικούς ασθενείς. Εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, τα φάρμακα που προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του αλλά και κάποιοι βαριά χρόνιοι πάσχοντες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019
Στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης


Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου
LloydsPharmacy: Προειδοποιεί για κλείσιμο περισσότερων φαρμακείων
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019
Νέο αίμα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας
Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη συνταγογράφηση ναρκωτικών
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα