Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προσοχή στη χορήγηση των αντισυλληπτικών νέας γενιάς

7/2/2014 11:27:40 πμ
Υπάρχει μικρός αλλά αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης σε σχέση με τα παλαιότερα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά χάπια σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και πρέπει να χορηγούνται με προσοχή, ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Daily Mail», η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) σε επιστολή που απέστειλε σε όλους τους γιατρούς της χώρας στις 22 Ιανουαρίου αναφέρει ότι αν και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης εξαιτίας των αντισυλληπτικών αυτών «είναι πολύ μικρός», είναι 6πλάσιος απΆ ό,τι στις γυναίκες που δεν παίρνουν καθόλου αντισυλληπτικά.

Τρίτης και τέταρτης γενιάς αντισυλληπτικά

Τα νέας (τρίτης και τέταρτης) γενιάς αντισυλληπτικά περιέχουν συνθετικές μορφές οιστρογόνων και προγεστερόνης και ο κίνδυνος θρόμβωσης εξαρτάται από τη μορφή της προγεστερόνης που περιέχουν.

Τα χάπια αυτά είναι πολύ δημοφιλή επειδή έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα παλαιότερα να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, ο πονοκέφαλος, η ευαισθησία των μαστών και η αύξηση της τριχοφυΐας στο σώμα.

Η MHRA λέει ότι τα οφέλη τους «υπερκαλύπτουν μακράν τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών για τις περισσότερες γυναίκες», αλλά οι γιατροί πρέπει να «να λαμβάνουν σοβαρά υπΆ όψιν» εάν μία γυναίκα διατρέχει «αυξημένο κίνδυνο» εκδηλώσεως εν τω βάθει φλεβικής θρομβώσεως (DVT).

 

Σημειωτέον ότι ο ετήσιος κίνδυνος θρόμβωσης για μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας είναι 1 στις 5.000 πιθανότητες, εάν δεν παίρνει συνδυασμένα αντισυλληπτικά, γράφει η MHRA. Στις γυναίκες που παίρνουν παλαιότερης γενιάς αντισυλληπτικά, ο κίνδυνος αυτός γίνεται 1 στις 1.700 πιθανότητες, ενώ σε όσες παίρνουν τα τρίτης ή τέταρτης γενιάς είναι 1 στις 800.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η εμφάνιση θρόμβου αίματος σε φλέβα βαθιά μέσα στα πόδια. Ο θρόμβος αυτός είναι επικίνδυνος, διότι αν αποκολληθεί από τη θέση του και φτάσει έως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή (φλεβική θρομβοεμβολή ή VTE) και να απειλήσει τη ζωή.

Οι παράγοντες κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό ανάλογης θρόμβωσης και εμβολής σε άτομο ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι ημικρανίες και η ακινησία για πολύ καιρό (λ.χ. μετά από τραυματισμό ή ασθένεια).

Τα συμπτώματα της θρόμβωσης είναι σοβαρός πόνος ή διόγκωση του ποδιού, αιφνίδια και ανεξήγητη δύσπνοια, ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή) ή βήχας, πόνος στο στήθος και αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, σύμφωνα με την ΕΜΑ.

Αν μία γυναίκα εκδηλώσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει αμέσως να ζητήσει ιατρική βοήθεια, συνιστά η ευρωπαϊκή αρχή.


 

Σύμφωνα με τη MHRA, οι γιατροί θα πρέπει επίσης «να επαναξιολογούν συστηματικά» τις γυναίκες και να τις ενημερώνουν για τους δυνητικούς κινδύνους από τα αντισυλληπτικά πριν τους τα χορηγήσουν. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι γυναίκες που ήδη παίρνουν αυτά τα αντισυλληπτικά δίχως να έχουν εμφανίσει πρόβλημα, δεν πρέπει να διακόψουν τη λήψη τους, διότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής εξαιτίας τους είναι υψηλότερος κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης τους.

 


Η προειδοποίηση ακολουθεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Φαρμάκων (EMA) για τα αντισυλληπτικά τρίτης και τέταρτης γενιάς, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και κατέληξε σε ανάλογα συμπεράσματα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από συνεργασία με την Aptar Pharma
Συνεργάζεται με την εταιρεία F-star Therapeutics






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους