Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πρόληψη της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας

16/10/2008
Ενημερωτική καμπάνια σε 10 ελληνικές πόλεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια ασθένεια των ματιών, η οποία προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα (60 ετών και άνω).

Η ασθένεια αυτή προκαλεί σταδιακή απώλεια της όρασης και στο τελικό της στάδιο, πλήρη τύφλωση, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη.

Η ΗΕΩ αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου.

Στη χώρα μας, όπου ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια, ζουν 35.000 άτομα με προσβολή στο ένα μάτι και 7.500 με εκφύλιση και στα δύο μάτια, ενώ τα περισσότερα από τα μισά δε γνωρίζουν την αιτία της τύφλωσής τους.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικές οι ενέργειες πρόληψης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων του (ηλικιωμένοι).

Στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, έρχεται Κινητή Μονάδα για την ενημέρωση και πρόληψη της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας.

Στη χώρα μας την καμπάνια οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την ευγενική χορηγία του Ocuvite / Βausch & Lomb Pharmaceuticals και της ΚΙΤΕ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. – αποκλειστικού αντιπροσώπου της στην Ελλάδα.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια ασθένεια των ματιών, η οποία προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα (60 ετών και άνω). Η ασθένεια αυτή προκαλεί σταδιακή απώλεια της όρασης και στο τελικό της στάδιο, πλήρη τύφλωση, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη. Η ΗΕΩ αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας, όπου ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια, ζουν 35.000 άτομα με προσβολή στο ένα μάτι και 7.500 με εκφύλιση και στα δύο μάτια, ενώ τα περισσότερα από τα μισά δε γνωρίζουν την αιτία της τύφλωσής τους. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικές οι ενέργειες πρόληψης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων του (ηλικιωμένοι).

Η χώρα μας συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης για την ΗΕΩ, το οποίο υλοποιείται μέσω μιας κινητής μονάδας (ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο –εσωτερικά και εξωτερικά– και εξοπλισμένο με σύγχρονα οφθαλμολογικά μηχανήματα που περιλαμβάνουν ακόμα και κάμερα βυθού). Η κινητή αυτή μονάδα θα επισκεφτεί τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου 2008 δέκα πόλεις της χώρας μας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη) και θα σταθμεύσει για λίγες ημέρες σε κεντρικό σημείο κάθε πόλης.

Στην Αθήνα, η κινητή μονάδα βρέθηκε ήδη από τις 11 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2008 και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Τη μονάδα αυτή στελεχώνουν εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, καθώς και υποστηρικτικό προσωπικό.

Με τη συνεργασία των τοπικών ιατρικών συλλόγων και οφθαλμίατρων, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς θα εξετάζουν δωρεάν άτομα του ευπαθούς πληθυσμού (ηλικιωμένους) που θα προσέρχονται στη μονάδα, ειδικά για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας.

Η ενημερωτική καμπάνια για την ΗΕΩ έχει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Αποτρέψιμης Τύφλωσης «VISION 2020 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το International Agency for the Prevention of Blindness.

Αναλυτικά το πρόγραμμα επισκέψεων της κινητής μονάδας πρόληψης της ΗΕΩ:

• Ηράκλειο Κρήτης, πλατεία Ελευθερίας, 17-18 Οκτωβρίου, ώρες 09.00 - 20.00.

• Πάτρα, πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, 19 Οκτωβρίου, ώρες 10.00 - 20.00, 20 Οκτωβρίου, ώρες 09.00 - 20.00 και 21 Οκτωβρίου ώρες 09.00 - 14.30.

• Ιωάννινα, Δημαρχείο (οδός Αβέρωφ), 22-23 Οκτωβρίου, ώρες 09.00 - 20.00.

• Λάρισα, κεντρική πλατεία (Σάπκα - πλησίον Δικαστικού Μεγάρου), 24-25 Οκτωβρίου, ώρες 09.00 - 20.00.

• Βόλος, Μνημείο Ηρώων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τέρμα Ιάσονος), 26-27 Οκτωβρίου, ώρες 09.00 - 20.00.

• Αλεξανδρούπολη, Δημαρχείο, 29-30 Οκτωβρίου, ώρες 09.00 - 20.00.

• Καβάλα, πλατεία Ελευθερίας, 31 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου, ώρες 09.00 - 20.00.

• Θεσσαλονίκη, παραλία (άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου), 2-4 Νοεμβρίου , ώρες 09.00 - 20.00. 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έκθεση της Global Data
Ιδίως για τις νεότερες γενιές, όπως αποκαλύπτει έρευνα κοινού


Σχετικά άρθρα

Για μη επείγουσες καταστάσεις το φαρμακείο αποτελεί την 1η επιλογή
Ιδίως για τις νεότερες γενιές, όπως αποκαλύπτει έρευνα κοινού
Η FIP καλεί τους φαρμακοποιούς να δράσουν έναντι της κλιματικής αλλαγής
Και να εκπαιδεύονται τακτικά στη διαχείριση φυσικών καταστροφών
Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε μας να κάνουμε περισσότερα»
Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως