Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Έρευνα σε βάθος για τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα
Υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός του Βανδεμβούργου
Δημιουργείται και στην Ελλάδα Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών
Μία επί σειρά ετών προσδοκία ασθενών και γιατρών
Ποιος πληρώνει τη νοσηλεία σας αν αρρωστήσετε σε χώρα της ΕΕ;
Και γιατί είναι χρήσιμη η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας


Πρόγραμμα καταγραφής ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς

15/5/2018 1:47:55 μμ
Λόγω της αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόγραμμα καταγραφής των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς ξεκίνησε η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία λόγω της αυξημένης συχνότητας των περιστατικών στη χώρα μας.


Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α' προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, με αφορμή το 45Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους διαβήτη το οποίο διεξήχθη στις 9-12 Μαΐου 2018.


Σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ, τα περιστατικά αφορούν, εκτός από ηλικιωμένους, και πολλούς νέους πλέον. Γι' αυτό η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους.


«Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ έχουμε πάρει και τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» τόνισε ο κ. Μούσλεχ.


Η καταγραφή ήδη έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες και οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν δηλώνουν, μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας, τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει.


Όπως εξήγησε ο γιατρός, οι πιθανές αιτίες για την αύξηση των περιστατικών αυτών είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ενοχοποιείται η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.


Να θυμίσουμε ότι το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας έγινε στις 26 Απριλίου 1986 και σύμφωνα με τους επιστήμονες για 10 μέρες απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας. Η ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρησιμοποιήθηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος για να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αντίθετα με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Ικανοποιητικό το μέτρο δηλώνουν 20 Σύλλογοι Ασθενών


Σχετικά άρθρα

Μειώνονται στην Ευρώπη οι θάνατοι από εγκεφαλικά
Στην Ελλάδα όμως, όχι!
Οι βενζοδιαζεπίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer
Τα φάρμακα δίνονται συχνά σε ηλικιωμένους
Το μωρό στο καρότσι εισπνέει έως 6 φορές περισσότερο καυσαέριο
Τι προτείνουν οι επιστήμονες στους γονείς
Διατροφή για ήρεμα παιδιά!
Τα ωμέγα 3 φαίνεται πως είναι πολύ σημαντικά