Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Προβληματισμοί γύρω από τη χορήγηση της σεμαγλουτίδης από τα κοινοτικά φαρμακεία της Μεγάλης Βρετανίας

24/4/2023 8:29:16 πμ
«H αγωγή απαιτεί συγκεκριμένη καθοδήγηση», επισημαίνουν οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προβληματισμοί εγείρονται στη Μεγάλη Βρετανία για το αν η σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους πρέπει να χορηγείται μέσω των κοινοτικών φαρμακείων, δεδομένου ότι μια τέτοια αγωγή απαιτεί συγκεκριμένη καθοδήγηση για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και μια συνεχή ψυχολογική υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το Μάρτιο εγκρίθηκε η κυκλοφορία του φαρμάκου στη χώρα και δεν έχει ακόμα διατεθεί στην αγορά. 

Αυξημένη ζήτηση & ειδικοί περιορισμοί

Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα για την παχυσαρκία παραδοσιακά είτε είχαν σοβαρές παρενέργειες είτε δεν ήταν αποτελεσματικά, με τα νέα δεδομένα για τη σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk (όπως και για την τιρζεπατίδη της Eli Lilly) να είναι πολλά υποσχόμενα, γιΆ αυτό και η ζήτηση αναμένεται υψηλή.  Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες αρχές δεν συνιστούν τη χρήση του φαρμάκου ως «lifestyle», αλλά ως φάρμακο που βελτιώνει την υγεία, καθώς προτείνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον μία συννοσηρότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία και ΔΜΣ 30-35 και άνω. Επιπλέον συνιστάται να χορηγείται στο πλαίσιο πολυεπιστημονικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης του βάρους του NHS και για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί δεν υιοθετούνται υποχρεωτικά από τα κοινοτικά φαρμακεία, εφόσον τα χορηγούν ιδιωτικά, με τις μεγάλες αλυσίδες (όπως η Lloyds) να δηλώνουν ότι προτίθενται να προσφέρουν το φάρμακο στους ασθενείς στο πλαίσιο σχετικής υπηρεσίας, μετά τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, την έγκριση ιατρού και με τη συμβουλή και τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες, τις οποίες οι ασθενείς δεν θα παραδεχτούν προκειμένου να συνεχίσουν να χάνουν κιλά. Πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι ότι όσοι θέλουν να πάρουν το φάρμακο δεν είναι για αισθητικούς λόγους», αναφέρει φαρμακοποιός – σύμβουλος για το σακχαρώδη διαβήτη στο Pharmaceutical Journal και προτείνει το σταδιακό ξεκίνημα της αγωγής, με επίκεντρο τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του NHS και παράλληλα τη συλλογή μεγάλων δεδομένων πραγματικού κόσμου.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν λύνεται εύκολα. Η απώλεια (και η συντήρηση) του βάρους είναι ένα μακρύ ταξίδι που απαιτεί να αποκτήσει ο ασθενής «μια υγιή σχέση με το φαγητό». Επιπλέον το κόστος δεν θα είναι χαμηλό, κρίνοντας από τις τρέχουσες τιμές αντίστοιχων σκευασμάτων για τους ασθενείς με διαβήτη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας