Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

9/12/2010
Μειωμένη προσβασιμότητα, μη επικαιροποιημένες λίστες και λάθη στις τιμές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Προβλήματα στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αφορούν κυρίως πτώση του συστήματος κατά τις απογευματινές ώρες, λίστες με σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν πλέον και λάθη στις τιμές, εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, δύο σχεδόν μήνες μετά την έναρξή της στον ΟΑΕΕ.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι φαρμακοποιοί αναγνωρίζοντας μεν ως ιδιαίτερα θετικό μέτρο την εφαρμογή της e-συνταγογράφησης και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίησή της, δεν μπορούν να μην εντοπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα στο σύστημα, που κάνουν συχνά την καθημερινότητά τους πιο δύσκολη και τα οποία ασφαλώς επιδέχονται διορθώσεις.

 

1. «Οι φαρμακοποιοί της Αττικής προειδοποιούν: Άμεσο μπάι-πας χρειάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»,

 

από την Ελευθεροτυπία (6/12/2010)

 

Συνταγογράφηση θεραπευτικής αγωγής για... λογισμικά απαιτείται το συντομότερο δυνατό.

 

Περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο λόγος, καθώς το νέο σύστημα που -εδώ και ενάμιση μήνα- εφαρμόζεται σε πολλά φαρμακεία της Αθήνας με στόχο την πάταξη της υπέρ-συνταγογράφησης φαρμάκων και την εξοικονόμηση χρημάτων για τους ασθενείς είναι -αν πιστέψουμε τους φαρμακοποιούς που έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο δίκτυο- πρόχειρα στημένο και κινδυνεύει με άμεσο «κρασάρισμα».

 

«Ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε συνηθίσει στις προχειρότητες», παρατηρεί ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Αττικής. «Το σύστημα κοντεύει ήδη να καταρρεύσει», προσθέτει, «όμως είναι θετικό το ότι έγινε η αρχή ακόμη και με λάθη -κάποια στιγμή θα διορθωθούν, έστω κι αν απαιτηθεί πολύς χρόνος».

 

Η ηλεκτρονική συναγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται απαιτεί την ένταξη γιατρών και φαρμακοποιών σε διαδικτυακό σύστημα όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία όλων των εμπλεκομένων και των καταλόγων με τα διαθέσιμα φάρμακα. «Εδώ και 15 χρόνια ζητούμε μηχανογράφηση, για να σταματήσει επιτέλους η αλόγιστη αγορά φαρμάκων από όσους ασθενείς ήταν συνηθισμένοι να έχουν στο σπίτι πολύ περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται», λέει ο Γ. Ψάλτης, φαρμακοποιός στη Νέα Σμύρνη.

 

«Το σπίτι δεν είναι φαρμακείο και αυτό ακριβώς ξεκαθαρίζει το νέο λογισμικό: ο καθένας θα παίρνει ό,τι χρειάζεται, συνταγογραφημένο σε κοινή φόρμα που θα χρησιμοποιούν όλοι οι γιατροί - όλες οι πληροφορίες θα καταλήγουν στα ταμεία. Όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί και η διαδικασία εξέτασης - συνταγογράφησης - αγοραπωλησίας φαρμάκων θα εξορθολογιστεί σε λίγα χρόνια», συμπληρώνει.

 

Τα πρώτα προβλήματα του λογισμικού, εκτός του κινδύνου κατάρρευσης (τον οποίο ο κ. Λουράντος επεσήμανε ήδη στους υπευθύνους λειτουργίας του) έχουν ήδη προκαλέσει εκνευρισμό -μάλλον δικαιολογημένα- στους φαρμακοποιούς: ίδιος κωδικός πρόσβασης στο σύστημα για διαφορετικά φαρμακεία, λίστες με σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν πια, λάθη στις τιμές.

 

Και όλα αυτά σε ενάμιση μήνα. Με ένα μόνον ταμείο -των ελεύθερων επαγγελματιών που επιλέχθηκε ως το μεγαλύτερο μικρό ταμείο- να έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα και δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ να ετοιμάζονται για πιλοτική ένταξη. Το μεγάλο βήμα αναμένεται να είναι η έκδοση κάρτας ασθενή, παρόμοιας με την πιστωτική, ώστε σύντομα να είναι αχρείαστη η παραδοσιακή συνταγή, είτε χειρόγραφη είτε τυπωμένη σε φόρμα. Αυτό όμως, μάλλον θ' αργήσει να γίνει. Κάθε αρχή και δύσκολη...

 

 

2. «Πονοκέφαλος για τους φαρμακοποιούς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση»,

 

από τη Μακεδονία (9/12/2010)

 

Ακόμη και με κατάρρευση φαίνεται ότι κινδυνεύει το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παρότι η εφαρμογή του κρίνεται θετικά από τους φαρμακοποιούς, η μη αναβάθμιση του συστήματος, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τους προκαλεί... πονοκέφαλο, καθώς τους δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινή βάση.

 

Πτώση του συστήματος τις απογευματινές ώρες, λίστες με σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά, ίδιος κωδικός πρόσβασης στο σύστημα για διαφορετικά φαρμακεία και λάθη στις τιμές είναι μερικά από τα προβλήματα του συστήματος που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

 

Μάλιστα, όλα αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται μέσα σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη συμμετοχή μάλιστα μόνο ενός ασφαλιστικού ταμείου, του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Για το ΙΚΑ η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη 1 Δεκεμβρίου 2010 έμεινε στα χαρτιά, και μόνο πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε δύο υποκαταστήματα στο Περιστέρι και την Αγία Παρασκευή Αττικής.

 

«Το σύστημα μπάζει, καθώς δεν λειτουργεί μετά το απόγευμα και μερικές φορές και το πρωί. Υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας. Επιπλέον, δεν έγιναν παρεμβάσεις και βελτιώσεις από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να έχει μείνει στάσιμο. Χρειάζονται εξοπλισμός και χρήματα για την αναβάθμισή του», εξηγεί στη «Μακεδονία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

 

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι λίστες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης περιλαμβάνουν φάρμακα που πλέον δεν κυκλοφορούν. Αυτό σημαίνει πως ο γιατρός δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των διαφόρων μορφών των φαρμάκων, οπότε οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται είτε να εκδίδουν χειρόγραφη συνταγή είτε να στέλνουν τους ασφαλισμένους πίσω στον γιατρό τους, προκειμένου να γράψει το φάρμακο που κυκλοφορεί.

 

«Αγκάθι για μας είναι και το γεγονός ότι το σύστημα αυτό δεν έχει συνδεθεί με τα προϋπάρχοντα λογισμικά των φαρμακείων. Συνεπώς, κάνουμε δύο φορές την ίδια δουλειά, μία για το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μία για το λογισμικό μας, μέσω του οποίου εκδίδεται και η απόδειξη για κάθε φάρμακο», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.

 

Στον πιλοτικό χαρακτήρα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδίδει τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννης Συλλιγνάκης. Όπως επισημαίνει, το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά, με μηδενική δαπάνη και με ό,τι μηχανήματα ήταν διαθέσιμα. Ωστόσο, για να προχωρήσει το σύστημα χωρίς προβλήματα, προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθούν νέα μηχανήματα και θα ανατεθούν σε ιδιώτες οι κωδικοί πρόσβασης.

 

«Προς το παρόν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο παίρνει από τους φαρμακοποιούς. Δηλαδή, εμείς το τροφοδοτούμε συνέχεια με στοιχεία για τις συνταγές, τα οποία επεξεργάζεται το κράτος. Θα πρέπει, όμως, να γίνει εργονομικό και για μας τους φαρμακοποιούς», τονίζει ο κ. Συλλιγνάκης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)