Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πρέπει να αποφεύγεται η συγχορήγηση ερλοτινίμπης και φαρμάκων μείωσης του γαστρικού οξέος;

20/2/2024 10:51:11 μμ
Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ερλοτινίμπη (π.χ. Tarceva, Erlotinib) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου ή του μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Όμως, ο ασθενής με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα μπορεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και γαστρικά προβλήματα. Όταν λοιπόν ένας ασθενής, που ακολουθεί αγωγή με ερλοτινίμπη, αναζητήσει σκευάσματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου, ποια θα έπρεπε να είναι η συμβουλή του φαρμακοποιού; 

Μπορεί για παράδειγμα να χορηγήσει αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή μήπως αυτός ο συνδυασμός είναι προτιμότερο να αποφεύγεται;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στην f-anazitisi και συγκεκριμένα στην ενότητα «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων», όπου υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 12.500 καταχωρήσεις αλληλεπιδράσεων. Με μια εύκολη και γρήγορη επίσκεψη στην καρτέλα που τον ενδιαφέρει, ο φαρμακοποιός θα βρει όλες τις πληροφορίες για την αλληλεπίδραση και θα μπορεί να παράσχει τη σωστή συμβουλή και την ασφαλή συγχορήγηση φαρμάκων στον ασθενή.

Case study: Ερλοτινίμπη & Αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Η ερλοτινίμπη αναστέλλει την ενδοκυτταρική φωσφορυλίωση του EGFR, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων και να επάγεται ο κυτταρικός θάνατος. Έχει παρατηρηθεί μείωση της διαλυτότητάς της σε τιμές pH > 5. Συνεπώς η συγχορήγηση με αναστολείς αντλίας πρωτονίων προκαλεί σοβαρή αλληλεπίδραση.

Στην καρτέλα αλληλεπίδρασης Erlotinib vs Esomeprazole (ή με οποιαδήποτε άλλη πραζόλη), περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και προσφέρεται η κατάλληλη συμβουλή, ως εξής:

  • Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο δραστικές ουσίες.
    Μείωση της διαλυτότητας και άρα της απορρόφησης της ερλοτινίμπης.
  • Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.
    Ελάττωση της συγκέντρωσης της ερλοτινίμπης στον οργανισμό.
  • Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.
    Μείωση της φαρμακολογικής δράσης της ερλοτινίμπης.
  • Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:

Για τον Φαρμακοποιό: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού φαρμάκων. Ενημερώστε τον ασθενή για την αλληλεπίδραση αυτή. Διαπιστώστε ότι ο ασθενής έχει αναφέρει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει στον ιατρό του, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να επισκέπτεται τακτικά το γιατρό του, ώστε να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και για την κατάλληλη αναπροσαρμογή του δοσολογικού σχήματος των φαρμάκων του, όταν αυτό απαιτείται.


Για τον Ιατρό: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού φαρμάκων. Εφόσον η συγχορήγηση κρίνεται απαραίτητη, απαιτείται παρακολούθηση της απόκρισης των ασθενών στη θεραπεία και κατάλληλη προσαρμογή της δόσης σύμφωνα με την κλινική εικόνα. Συνιστάται η έναρξη της θεραπείας με τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων να γίνεται χορηγώντας τη χαμηλότερη δυνατή δόση. Είναι πιθανό να χρειαστεί η χορήγηση εναλλακτικού σκευάσματος για τη ρύθμιση του γαστρικού pH.Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση από την f-anazitisi


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced