Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πρέπει να αποφεύγεται η συγχορήγηση ερλοτινίμπης και φαρμάκων μείωσης του γαστρικού οξέος;

20/2/2024 10:51:11 μμ
Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ερλοτινίμπη (π.χ. Tarceva, Erlotinib) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου ή του μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Όμως, ο ασθενής με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα μπορεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και γαστρικά προβλήματα. Όταν λοιπόν ένας ασθενής, που ακολουθεί αγωγή με ερλοτινίμπη, αναζητήσει σκευάσματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου, ποια θα έπρεπε να είναι η συμβουλή του φαρμακοποιού; 

Μπορεί για παράδειγμα να χορηγήσει αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή μήπως αυτός ο συνδυασμός είναι προτιμότερο να αποφεύγεται;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στην f-anazitisi και συγκεκριμένα στην ενότητα «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων», όπου υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 12.500 καταχωρήσεις αλληλεπιδράσεων. Με μια εύκολη και γρήγορη επίσκεψη στην καρτέλα που τον ενδιαφέρει, ο φαρμακοποιός θα βρει όλες τις πληροφορίες για την αλληλεπίδραση και θα μπορεί να παράσχει τη σωστή συμβουλή και την ασφαλή συγχορήγηση φαρμάκων στον ασθενή.

Case study: Ερλοτινίμπη & Αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Η ερλοτινίμπη αναστέλλει την ενδοκυτταρική φωσφορυλίωση του EGFR, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων και να επάγεται ο κυτταρικός θάνατος. Έχει παρατηρηθεί μείωση της διαλυτότητάς της σε τιμές pH > 5. Συνεπώς η συγχορήγηση με αναστολείς αντλίας πρωτονίων προκαλεί σοβαρή αλληλεπίδραση.

Στην καρτέλα αλληλεπίδρασης Erlotinib vs Esomeprazole (ή με οποιαδήποτε άλλη πραζόλη), περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και προσφέρεται η κατάλληλη συμβουλή, ως εξής:

  • Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο δραστικές ουσίες.
    Μείωση της διαλυτότητας και άρα της απορρόφησης της ερλοτινίμπης.
  • Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.
    Ελάττωση της συγκέντρωσης της ερλοτινίμπης στον οργανισμό.
  • Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.
    Μείωση της φαρμακολογικής δράσης της ερλοτινίμπης.
  • Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:

Για τον Φαρμακοποιό: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού φαρμάκων. Ενημερώστε τον ασθενή για την αλληλεπίδραση αυτή. Διαπιστώστε ότι ο ασθενής έχει αναφέρει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει στον ιατρό του, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να επισκέπτεται τακτικά το γιατρό του, ώστε να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και για την κατάλληλη αναπροσαρμογή του δοσολογικού σχήματος των φαρμάκων του, όταν αυτό απαιτείται.


Για τον Ιατρό: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού φαρμάκων. Εφόσον η συγχορήγηση κρίνεται απαραίτητη, απαιτείται παρακολούθηση της απόκρισης των ασθενών στη θεραπεία και κατάλληλη προσαρμογή της δόσης σύμφωνα με την κλινική εικόνα. Συνιστάται η έναρξη της θεραπείας με τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων να γίνεται χορηγώντας τη χαμηλότερη δυνατή δόση. Είναι πιθανό να χρειαστεί η χορήγηση εναλλακτικού σκευάσματος για τη ρύθμιση του γαστρικού pH.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi
Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας