Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρεβιοτικά και προβιοτικά δείχνουν να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ασθενών σε ανοσοθεραπεία

10/6/2024 10:13:51 μμ
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κλινικής Ογκολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλά υποσχόμενα είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη πρεβιοτικών και προβιοτικών. Οι ερευνητές παρουσίασαν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κλινικής Ογκολογίας, όπου επισήμαναν ότι τα προβιοτικά είναι κρίσιμα για τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού και την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας και ενδεχομένως βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά της.


Στο πλαίσιο της μελέτης οι ασθενείς έλαβαν για 3 μήνες καθημερινά ένα μείγμα πρεβιοτικών και προβιοτικών, μεταξύ των οποίων και τα είδη Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum και Pediococcus pentosaceus. Κατά διαστήματα (τη 1η, την 45η και την 90η μέρα) συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για τον καθορισμό του επιπέδου ποιότητας ζωής με βάση την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών και σε συνδυασμό με τη διάγνωση, το στάδιο του καρκίνου, τις συννοσηρότητες (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση) και τη λήψη άλλων σκευασμάτων βοηθητικών της θεραπείας.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 23% των ασθενών βίωσε παρενέργειες, που ήταν σοβαρές στο 9,09% εξ αυτών και ήπιες στο 13,63%. Σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ζωής παρατηρήθηκαν μεταξύ των ασθενών με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και καρκίνωμα του νεφρού. Οι ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου παρουσίασαν επίσης σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τους ασθενείς με καρκίνο πρώιμου ή τοπικά προχωρημένου σταδίου όσον αφορά τον πόνο, τη δύσπνοια, την απώλεια όρεξης, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.


«Παρατηρήσαμε μείωση των συμπτωμάτων και αύξηση της λειτουργικότητας», κατέληξαν οι ερευνητές, καλούν όμως και επιπλέον μελέτες στο θέμα, καθώς το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνδυασμό με σισπλατίνη και γεμσιταβίνη καθίσταται το πρώτο θεραπευτικό σχήμα ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας
Νέα αποτελέσματα για την πεμπρολιζουμάμπη συνδυαστικά με χημειοθεραπεία


Σχετικά άρθρα

Η δρεπανοκυτταρική νόσος προλαμβάνεται με τον προγεννητικό έλεγχο
Όμως δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα επισημαίνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ
Ηλ. Μόσιαλος: Σε 6 μήνες ξεκινά πανευρωπαϊκά η κοινή αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών
Ο καθηγητής μίλησε στο 1st SFEE Summit για τις τεράστιες προκλήσεις στην Υγεία
Κατ' οίκον ογκολογικές θεραπείες ξεκίνησε και το νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ
ELPEN και Win Medica δώρισαν τον απαραίτητο εξοπλισμό
Ιουλία Τσέτη: Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
«Η συνεργασία Ακαδημίας & φαρμακοβιομηχανίας, αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της νέας γενιάς», όπως ανέφερε