Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δύο Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο
Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
Eli Lilly: Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"

Πραγματικότητα θα αποτελούν στο κοντινό μέλλον τα… κατά παραγγελία φάρμακα για κάθε ασθενή

5/2/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ατομικά φάρμακα

Πραγματικότητα θα αποτελούν στο κοντινό μέλλον τα… κατά παραγγελία φάρμακα για κάθε ασθενή. Βασισμένα στο γενετικό υλικό των ασθενών, τα φάρμακα αυτά θα παρασκευάζονται σχεδόν ξεχωριστά για κάθε περίπτωση. Οι επιστήμονες προσανατολίζονται σε αυτήν την προοπτική γνωρίζοντας ότι κάθε άνθρωπος εμφανίζει μια απόκριση σε θεραπευτική αγωγή που εξαρτάται από ορισμένους άλλους παράγοντες όπως οι ιδιομορφίες του σε γενετικό επίπεδο.
Στόχος αποτελεί δηλαδή στο μέλλον να υπάρχει προσωποποιημένη θεραπεία και οι ασθενείς να παίρνουν τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για το γενετικό τους υπόβαθρο.
Όπως τόνισε στην ομιλία του με θέμα «Σύγχρονη ιατρική: βιοτεχνολογικά φάρμακα και θεραπευτική κλωνοποίηση» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αστέριος Τσιφτσόγλου, τα φάρμακα αυτά θα βασίζονται στη φαρμακογονιδιωματική, η οποία γεφυρώνει τις εξελίξεις στη γενετική και τη βιοτεχνολογία με αυτές της φαρμακολογίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσιφτσόγλου, η φαρμακογονιδιωματική αναμένεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας σε λιγότερο από 10 χρόνια.Ασπιρίνη και υπερπλασία του προστάτη

Η ασπιρίνη, όπως και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερπλασίας του προστάτη, μιας παθολογικής κατάστασης η οποία χτυπά σχεδόν το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 70 ετών.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από επιστημονική μελέτη που έκαναν ερευνητές της Mayo Clinic στη Μινεσότα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας. Η υπερπλασία του προστάτη είναι μία καλοήθης παθολογία του οργάνου, η οποία έχει τα παρακάτω τυπικά χαρακτηριστικά: δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία, διακεκομμένη ούρηση, ενώ επίσης οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται τη νύχτα, ξυπνώντας συχνά για την τουαλέτα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συγκράτηση των ούρων τους.
Η πρώτη ερμηνεία που δίνουν οι ειδικοί για τη δράση των φαρμάκων αυτών στον προστάτη είναι είτε η απευθείας μείωση του όγκου του προστάτη είτε η αύξηση του κυτταρικού θανάτου ή εναλλακτικά μείωση της φλεγμονής στην ουροποιητική οδό. Σε κάθε περίπτωση είναι αρχική θεώρηση, τονίζουν.Το εμβόλιο της γρίπης ασπίδα και για άλλους τύπους του ιού

Το ετήσιο εμβόλιο της εποχικής γρίπης μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό ακόμα και αν δεν περιέχει επακριβώς το στέλεχος που κυρίως κυκλοφορεί κατά την περίοδο της γρίπης. Το νέο αυτό εύρημα είναι άκρως σημαντικό, καθώς μαρτυρεί ότι ακόμα και η ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο δε θα περιλαμβάνει το στέλεχος γρίπης που όλοι φοβούνται ότι θα δώσει πανδημία, μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για τους πολίτες.
Τα στελέχη του ιού της γρίπης εμφανίζουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όταν το Φεβρουάριο ενός έτους αποφασίζεται η σύσταση του εμβολίου για το επόμενο έτος, ίσως οι ειδικοί δεν επιτύχουν να περιλάβουν στο εμβόλιο το επίμαχο στέλεχος που θα προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα ένα χρόνο αργότερα.
Η νέα μελέτη, που ανήκει σε ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και η οποία δημοσιεύεται στο έντυπο «New England Journal of Medicine», μαρτυρεί ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν έχουν συμβεί μεταλλάξεις σε κάποιο στέλεχος.Ασπιρίνη και πάλι...

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη περιορίζει ή και εκμηδενίζει τις παρενέργειες που προκαλούν τα φαγητά που ψήνονται στο γκριλ ή στα κάρβουνα και κυρίως το ψητό κρέας. Το ψητό κρέας στα κάρβουνα ή στο γκριλ ευνοεί την παραγωγή των καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου John Hopkins παρακολούθησαν το διαιτολόγιο και την πορεία της υγείας εκατοντάδων γυναικών με καρκίνο του μαστού αλλά και υγιών γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, η ασπιρίνη είναι πιθανόν να «ενσωματώνει» τις ιδιότητες του ενζύμου ΝΑΤ2, ο ταχύς μεταβολισμός του οποίου δημιουργεί ασπίδα ενάντια στον καρκίνο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"


Σχετικά άρθρα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine
FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Η Bosch έφτιαξε συσκευή θερμομέτρησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Υπολογίζει τη θερμοκρασία δέρματος ακόμα και από 4,5 μέτρα απόσταση