Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Αρχές του χρόνου αναμένονται οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων
Καθοριστικός ο ρόλος που θα έχουν πλέον στην Ελλάδα οι κλινικές μελέτες
Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών της ακμής
Μελέτη οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών λειτουργιών της νόσου
Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;
Και τι μπορεί να αποκαλύψει για τη γυναικεία γονιμότητα


Που πρέπει να πετάμε τους φακούς επαφής μετά τη χρήση;

11/10/2018 2:15:12 μμ
Το Eye Day Clinic σας ενημερώνει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φακοί επαφής κάνουν τη ζωή αυτών που έχουν μυωπία ή υπερμετρωπία ευκολότερη καθώς η χρήση γυαλιών οράσεως μπορεί να δυσκολεύει πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Είναι επίσης γνωστό ότι η μη σωστή χρήση των φακών επαφής, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις με επακόλουθα σημαντικά προβλήματα στην όραση. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως, είναι τι άλλες επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι χρησιμοποιημένοι φακοί επαφής.

Σύμφωνα με τον Ευριπίδη Συκάκη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο, η χρήση φακών επαφής είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι χρήστες φακών επαφής υπολογίζονται σε 45 εκατομμύρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των χρηστών χρησιμοποιεί ημερήσιους φακούς επαφής, μπορούμε να αναλογιστούμε τον αριθμό των φακών επαφής που πετιούνται καθημερινά.


Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Χημικών των ΗΠΑ, κάθε χρόνο, 6 έως 10 τόνοι φακών επαφής καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης των ακαθάρτων και των όμβριων νερών, καθώς οι περισσότεροι χρήστες πετούν τους χρησιμοποιημένους φακούς στο νιπτήρα ή στην λεκάνη της τουαλέτας. Στη συνέχεια οι φακοί επαφής έρχονται σε επαφή με μικρόβια και διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια ώστε τελικά να μετατρέπονται σε μικρά πλαστικά κομμάτια και να εισέρχονται εύκολα στην τροφική αλυσίδα.


Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα θραύσματα των πλαστικών που είναι μικρότερα από 5 mm. Παρόλο το γεγονός ότι μεγάλος όγκος των λυμάτων καταλήγει σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καθαρισμού, η αποκομιδή του μικροπλαστικού δεν είναι εφικτή με τη σημερινή τεχνολογία. Επομένως, είτε τα λύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία είτε όχι, τα μικροπλαστικά τελικά καταλήγουν συνήθως στη θάλασσα.


Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών (ψάρια, καβούρια, μύδια κλπ) και είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Είναι επομένως σημαντική η σωστή ενημέρωση των χρηστών ώστε οι φακοί επαφής, μετά τη χρήση, να καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων.


Ευριπίδης Συκάκης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Eye Day Clinic στο https://www.eyedayclinic.gr/ ή καλέστε στο 210 7295000.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για πιο νεανική εμφάνιση και ισορροπημένο αποτέλεσμα!
Οι εξειδικευμένες τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα


Σχετικά άρθρα

Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών της ακμής
Μελέτη οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών λειτουργιών της νόσου
Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;
Και τι μπορεί να αποκαλύψει για τη γυναικεία γονιμότητα
Η πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα
Μπορεί να διαγνώσει παθήσεις και να μεταφέρει τις φαρμακευτικές ουσίες στον οργανισμό
Έρχεται νέα θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα
Η ιξαζομίμπη μελετήθηκε ως θεραπεία συντήρησης και έδωσε καλά αποτελέσματα